Amerikanska storfilmer piratvisas i Ryssland

Nyheter.
“The Batman” är en av de amerikanska filmer som piratvisas i Ryssland (foto: AP/TT)
HOLLYWOODSUG. Efter att såväl internationella filmbolag som strömningstjänster har stoppat sin distribution i Ryssland sprider sig ett nygammalt fenomen bland biosugna ryssar: piratvisningar av amerikanska storfilmer. 

På biografer runt om i Ryssland kan publiken just nu se amerikanska filmer som “The Batman” och “Röd” – i form av piratvisningar, skriver The New York Times. Det nygamla Sovjetfenomenet är en reaktion på att filmbolag som Disney och Warner Media i mars beslutade att pausa alla filmpremiärer i Ryssland i protest mot landets invasion av Ukraina.

Beslutet följdes kort därefter av Sony Pictures, som stoppade den planerade premiären av “Morbius”, och även strömningstjänsterna Netflix och Amazon Prime har släckt sin verksamhet i landet.

Nygammalt fenomen

Att västerländska filmer piratvisas i Ryssland är dock långt ifrån något nytt fenomen.

Under Sovjettiden hade många ryssar bara tillgång till västerländska filmer via piratkopierade vhs-kassetter, ofta med usel bild- och ljudkvalitet, som kunde köpas på gator och marknader. Filmerna kunde därefter visas bland vänner i vardagsrum, men även på biografer – där en anställd, i brist på undertexter, ofta läste upp alla rollfigurers repliker på ryska för publiken samtidigt som filmen rullade.

I dagens Ryssland laddas de eftertraktade amerikanska filmerna stället ned via internet, och medan en del av visningarna än så länge sker öppet på biograferna, visas andra filmer i slutna sällskap, där visningarna marknadsförs via sociala medier.

“Underground-känsla”

Enligt teaterregissören Habbilen Halytjev, som för en tid sedan organiserade en visning av “The Batman” inför 250 personer i Moskva, handlar mycket också om att “försöka förstärka underground-känslan” även under dagens piratvisningar – något han själv fixade genom att placera en gammal projektor i mitten av rummet, skriver The New York Times.

Piratvisningarna till trots riskerar de amerikanska filmbolagens bojkott att få långtgående och dystra konsekvenser för den ryska biografnäringen. Enligt landets biografägarförbund riskerar hälften av salongerna att gå i konkurs under de närmaste månaderna.

Anna Grönberg/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Nyheter

0 0kr