Noterat: Vår frihetsbesatta tid

Noterat.

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

POSTULAT. “Det vi kallar frigörelse är och måste alltid vara själens fria val mellan olika samlingar av begränsningar. Om jag har en krita i min hand kan jag antingen göra en cirkel eller fyrkant. Detta är det heliga ting som kallas frihet. Men jag kan inte rita något som är både cirkel och fyrkant, jag kan inte göra en obegränsad fyrkant”.

Så skrev G.K Chesterton i Daily News 1905. I sitt historiska sammanhang bör det ses som en känga mot en alltmer uddlös och urvattnad anglikansk kyrka och han gled alltmer åt en vurm för katolicismen. En religion är inte en religion om den inte har axiom och fasta ramar och principer, verkar han ha menat genom sin kristet konfessionella journalistikgärning.

Taget ur sitt sammanhang, sätter han inte fingret på den irritation som vår tids frihetsbesatta nyandlighet väcker? Frihet hit, frihet dit, frihet i varenda liten buske.

Här sitter jag och vibrerar med fiskmåsarna. Här dansar jag ensam på stranden närmast i osmos med sanden och molnen. En kravlös existens utan de sociala sammanhang och ramar vi alla vet är det som verkligen går i själens djup.

Jesper Nordström

LÄS FLER NOTISER

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Noterat

0 0kr