Noterat: Religion är att binda sig

Noterat.

Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

”Religion”: Av latinets religare, att binda. Att knyta sig till något. Till mystik, bok eller tradition, allt efter behag. Religionens historia är full av radikala tankar om värme och sympati som sen plockas upp och blir en förtryckande makt. Kyrkan har inte mycket med religion att göra.

När det gäller Ebba Busch rekommenderas att binda sig till Bibeln mer än Sveriges rikes lag. Två böcker som är sprungna ur samma källa månne men där valet nu visar hur djupt ens tro sitter. Pro primo: Leta upp passagerna där det talas  om de skriftlärda fariséerna och tänk några varv om dessa representerade lagen eller den djupt kända radikalism och solidaritet som snickaren från Nasaret förfäktade. Pro secundo: Läs passagen där det talas om den absolut syndfrie som må kasta första tweeten (en uppdatering till moderna förhållanden där).

Som överkurs kan rekommenderas lite hårdsmält vänsterkristendom genom att studera den helige Fransiskus skrifter. Notera gärna passagen där han ger bort sin mantel till en hemlös äldre man.

Jesper Nordström

LÄS FLER NOTISER

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Noterat

0 0kr