Noterat: Örnarna fällas i flykten

Noterat.

Noterat

TRUMP. Och örnarna fällas i flykten… I dagarna har republikanerna haft sitt partikonvent och slutit upp bakom den man som tänker sitta kvar ytterligare fyra år i Vita huset. Raden av hans nära medarbetare som hoppat av blir allt längre. Senast hans rådgivare Kellyanne Conway som berikat engelska språket med en ny pseudonym för lögner: alternativa fakta. Hon skyller på att hennes femtonåriga dotter som tycks ha en säkrare moralisk kompass har fått nog.

De röda republikanerna (som skyller de blå demokraterna för socialism, aj aj, farligt) ångar oförtrutet på. Utrikesministern ska av tradition hålla sig borta från alla valtal. Men Trumps polare Pompeo skickar sitt från taket på King David Hotel i Jerusalem. Enligt samma tradition är Vita Huset en neutral plats, men icke för den som sätter sina egna villkor. Bilden på honom och hans hustru när de vandrar fram mot en tät ridå av amerikanska flaggor ger obehagliga associationer, särskilt som en rad lansar med förgyllda örnar syns i förgrunden. De republikanska scenograferna vet hur en slipsten ska dras: de har alldeles uppenbart sett Leni Riefensthals Viljans triumf, propagandafilmen från nazisternas partidagar i Nürnberg.

Och örnarna? Betänkt Esaias Tegnérs ord i rubriken här ovan, i hans retoriska praktdikt Det eviga. Han visste vad som väntade Napoleon och hans fälttecken…

Ivo Holmqvist

LÄS FLER NOTISER

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Noterat

0 0kr