Noterat: Kommunal kulturskymning à la SD

Noterat.

 

Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

KULTURPOLITIK. I skånska Höör hotas en gammal kvarn i robust trä och tegel av rivning. Byggnaden utgör ett synnerligen fint och talande exempel på äldre tiders bruksarkitektur. I Trelleborg har Axel Ebbes konsthall länge behandlats så styvmoderligt att den närmast dött svältdöden. Ständiga diskussioner om finansiering, öppettider…Samma med museet i Hörby, en traditionell vacker byggnad i tegel och puts som visar etnologiska utställningar om äldre vardagsliv bland annat.

Vad som förenar dessa tre kommuner är att SD har stort inflytande. Med förlov sagt utgör dessa exempel ingen provocerande samtidskonst utan ligger snarare i linje med det “gamla fina Sverige från förr” som SD säger sig vilja värna. Kort sagt lättsmält som lockar hemestrande.

Så blir det då tydligare att det inte är frågan om hur SD:s kulturpolitik ser ut utan snarare om de har en kulturpolitik överhuvudtaget.

Jesper Nordström

LÄS FLER NOTISER

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Noterat

0 0kr