Noterat: I det kvantifierbaras tidevarv

Noterat.

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

EFFEKTIVITET. Den överdrivet påkostade hamburgaren och Sverigedemokraternas framgång är två tecken på samma tidsanda: den salongsmässiga antiintellektualismen och “muskler, fett och prestation nu tack”.

I den tidsandan ingår också att den värsta gangsterspriten, det vill säga rysk vodka, blivit ett nytt ämne att vara “konnässör” av och vår ständigt upplevda brist på tid spelar såklart in. Den iskalla snabba spritshoten är som Instagrams snabba kittling av reptilhjärnan och en ytterligare associativ parallell är ju hur Espresso House närmast framstår som ett slags oromantisk “funktionell bensinstation” för våra koffeinbehov. På detta tidsandans berg står Donald Trump och skriker ogenerat “Grab them by the pussy” i en slags vulgär attityd av “minsta gemensamma nämnare”.

Vi lever i det kvantifierbaras tid. Antal steg vi tagit per dag och kalorier vi intagit. Hur mycket vi har fått ligga. Hur mycket sexpack en man kan få genom si och så mycket testosterontillskott. Kan vi sedan också bli lagomvarmt salongsberusade på ren och effektiv trippeldestillerad hipstervodka är lyckan gjord. Människan som maskin har ofta dykt upp som tankefigur i tider när samhällets kostym verkar trådsliten. Då gäller det att glittra och spänna och visa musklerna in der schöne neue Hamburgerwelt.

Jesper Nordström

LÄS FLER NOTISER

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Noterat

0 0kr