Noterat: Gårdsförsäljning ingen fara för folkhälsan

Noterat.

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

ALKOHOL. Så gick vi då genom två storhelger starkt kopplade till alkohol. Alla barn fick inte julmys när mamma och/eller pappa blev pinsama, traggiga, stingsligt irriterade eller i värsta fall våldsamma och tappade förmågan att sköta sin föräldraroll. Detta sagt eftersom jag själv genomgått en period av viss överkonsumtion av alkohol och funderat mycket över dess plats i samhället.

Men tro mig, när det stora suget kom var det inte ett snoffsigt slott i Österlen som var den naturligaste källan för att fylla på. Jag gick till närbutiken för ett sexpack bärs. Och så gör även de flesta alkoholister; det är yrseln och inte smaken som lockar. Därför är förbudet om gårdsförsäljning totalt missriktat, speciellt när Systembolaget ägnar sig åt hyckleri och alltmer har produkter som är inriktade på festande, ungdom och glam och inte för ett ruttet lingon försöker visa på alkoholens mer “kulturella gastronomi”.

I ärlighetens namn vet vi att Arboga 10.2%, alkoläsk med vingummismak och rödvin på burk eller varför inte en knallrosa tetra med sliskigt vitt vin knappast hamnar på en vuxen parmiddag utan snarare hos minderåriga på en parkbänk eller i ett undanskymt buskage i stadsparken på Valborg. Det är löjeväckande att anföra folkhälsoskäl mot att småskaligt, ofta dyrt och exklusivt vin, inte skulle få säljas på slott, herrgårdar och lantbruk.

Jesper Nordström

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Noterat

0 0kr