Noterat: Den totala egotrippen

Noterat.

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

EGOCENTRISM. “Från hans eget saldo till hans egen själ som prioritet.” Jesper Nordström anser inte att Björn Natthiko Lindeblad var mycket till medmänniska.

Det är drygt ett år sen Björn Natthiko Lindeblad dog och hans sätt att lämna jordelivet var helt i linje med hans egocentrism. Tidigare verksam som vass aggressiv finansman jagade han kickar och cash och tröttnade plötsligt på det. Så beger han sig till ett avlägset kloster och fortsätter stirra sig i naveln. Från hans eget saldo till hans egen själ som prioritet. Hur mycket pengar tjänar JAG. Vad är MIN själ. Inte mycket medmänsklighet där, inte.
 
Han utgjorde ett alltför signifikativt västerländskt exempel. Den välmående övre medelklassen blir trött på prylar och börja befrynda sig med själen. Från ett egocentriskt projekt till ett annat. Sen begår han Facebookannonserat självmord. Med andra ord in i döden en varumärkesbyggare vars plats på den offentliga arenan var central. Att hans bok bär titeln “Jag kan ha fel” är också ytterst typiskt för dessa upplysta som vill annonsera falsk blygsamhet. Så när Björn blev trött på att tillhöra den finansiella eliten vad hade han i stället kunna göra som ett ödmjukt nedstigande? Tja, polisvolontär eller jobba för “Suicide Zero” kanske?
 
Men nej då. Björn Natthiko Lindeblad bytte kostym och slips mot buddistmunkens orange dräkt ty Björn Natthiko Lindeblads första fokus var alltid Björn Natthiko Lindeblad; Mjukhet och andlighet som fernissa över den totala egotrippen.
 
Jesper Nordström
JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Noterat

0 0kr