Franskt litteraturpris till Jonas Hassen Khemiri

Noterat.

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

PAPPAKLAUSULEN. Albert Bonniers förlag meddelar den glada nyheten att ett av den franskspråkiga världens mest prestigefyllda litterära priser, Prix Médici Étranger, just tilldelats Jonas Hassen Khemiri, för hans roman Pappaklausulen, på franska La Clause Paternelle. Bland tidigare pristagare hör Julio Cortázar, Paul Auster och Philip Roth (som fick all världens litterära priser utom det han ihärdigast fikade efter, Nobelpriset).

Man kan hoppas att i kölvattnet efter Pappaklausulen fler av hans böcker förfranskas. Fast jag kan intyga att det finns en grupp frankofona läsare som klarar av hans böcker i original: de belgiska studenter på universitetet i Gent som läst eller läser Skandinavistiek en Nord-Europakunde. När jag för en del år sedan var professor i det ämnet där lockade vi ner honom att läsa ur sina böcker och diskutera dem med studenterna. Det tog inte mer än någon minut innan han hade publiken helt i sin hand, och när han läst färdigt kom en livlig och engagerad diskussion genast igång (den gången var en hel del av studenterna äldre än han). Han var mycket bra den gången – och är fortsatt mycket bra.

Bonne chance!

Ivo Holmqvist

LÄS FLER NOTISER

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Noterat

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

Noterat: Domstolstrots

HÄXJAKT. Under 1990-talet förmedlades  mer än lovligt många advokatserier via min tjock-tv,
0 0kr