Var sak har sin tid

Musik.
Lisa Grotherus (foto: Gina Mannberg)

FÖRTÄTAT. Lisa Grotherus visar i sin musik flera personliga gester, det är skört, det är vackert och det är lyriskt förtätat, det är inget grovt tilltal, det är lågmält med en stark inneboende styrka, skriver Bo Bjelvehammar.

 

 

Dekontee av Lisa Grotherus
Do Music Records

Lisa Grotherus har sina rötter i jazz och folkmusik, hon känner en glädje i musikalisk frihet, det visar sig i hennes lust för experimentella utflykter och goda improvisationer.

På hennes debutalbum finns de bästa musikerna bredvid henne, som Lisa Långbacka, Milton Öhrström, Oskar Schönning och Konrad Agnas. Interaktionen mellan de olika musikerna är underbar, samspelet gör att flera av spåren lyfter till svindlande höjder. Lisa Grotherus ger en musikalisk berättelse, där inspirationen och kraften kommer i huvudsak från hennes arbete för mänskliga rättigheter i Liberia. Titeln på albumet Dekontee är det smeknamn, som hon fick av sina liberianska vänner, det betyder ”Allt har sin tid”.

Ett land i inbördeskrig är ett sargat och pinat land, men överallt finns det möjligheter och stunder för glädje, eftertanke och reflektion. Som alltid är det kvinnor och barn, som är mest utsatta.

[CONTACT_FORM_TO_EMAIL id=”2″]

 

Lisa Grotherus visar i sin musik flera personliga gester, det är skört, det är vackert och det är lyriskt förtätat, det är inget grovt tilltal, det är lågmält med en stark inneboende styrka.

Hon är både sångerska, klarinettist och kompositör och hon har skrivit alla texterna utom spåret ”Nu och nu”, med text av Barbro Lindgren. Av en tillfällighet har jag Barbro Lindgrens underbara bok Jag är som en lövsalsfågel på mitt skrivbord:

Jag är som en lövsalsfågel
som smyckar sitt bo med skatter
Jag ställer en tusenårig kruka
vid min dörr
lövsalsfågeln lägger
en grön glasbit vid sin tröskel

Kompositionerna rör sig fritt och självständigt i olika landskap, de förmedlar på ett enkelt och angenämt sätt uttryck för känslor och stämningar.

BO BJELVEHAMMAR
bobjelvehammar@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr