Svensk jazzklassiker i ny tappning

Musik
Fredrik Lindborg. (Foto Krister Broberg)

LARS GULLIN. Fredrik Lindborg visar i sina arrangemang en god känsla för Lars Gullins kompositioner och fångar ypperligt det både sammansatta och generöst öppna, skriver Bo Bjelvehammar.

 

Fredrik Lindborg
A Swedish Portrait
Musik av Lars Gullin
Prophone Records

På ett frimärke från 1983 finns en av Europas främsta jazzmusiker, Lars Gullin(1928 – 1976), det är graverat av den polske gravören Czeslaw Slania. Grunden till frimärket är ett fotografi av Christer Landergren från sent 60 – tal. Inte nog med att Lars Gullin har ett eget frimärke, han har även ett eget museum, i Sanda stationshus, ett litet stationssamhälle på Gotland, Lars Gullins födelseby. Det handlar om en jazzmusiker i världsklass, framför allt barytonsaxofonist, men även originell kompositör, som under 1950 – talet fick sitt musikaliska och konstnärliga genombrott.

Fredrik Lindborg med sina saxofoner och eminenta medmusiker, har nu utifrån egna infallsvinklar gjort personliga tolkningar av något av Lars Gullins rika musikskatt. Bakom det hela står en septett, som består av saxofon, två fioler, viola, cello, bas och trummor. Albumets titel är A Swedish Portrait.

Lars Gullin har ett sound, som inte går att efterhärma, det är personligt och eget, han har en särdeles lätt och rörlig spelstil, hans signum är, bredvid kreativiteten, en musikalisk ärlighet. Fredrik Lindborg och hans band återskapar Lars Gullins glädje i musiken, även det särskilda svänget i det musikaliska uttrycket. De förstärker även Lars Gullins två stora musikkällor, folkmusiken och inspirationen från nationalromantiska tonsättare som Hugo Alfvén och Kurt Atterberg.

Prenumerera på Premium!

Opulens utkommer fem dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 39 kr/mån eller 500 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månaders obegränsad och gratis tillgång till hela utbudet (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer från Draken Film.
PRENUMERERA HÄR!

Fredrik Lindborg visar i sina arrangemang en god känsla för Lars Gullins kompositioner, och fångar ypperligt det både sammansatta och generöst öppna. Det är underbart att lyssna på Lars Gullins eget arrangemang på det första spåret, Mazurka.

Om du vill fördjupa dig ytterligare i Lars Gullin och hans musik finns det en utmärkt bok, Jazz Amour Affair, av Keith Knox, redigerad och bearbetad av Gunnar Lundqvist. Den kom 1986 och innehåller både en analys av Lars Gullins musik och en diskografi.

BO BJELVEHAMMAR

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

Stabilt black metal-album

METAL. ”Andreas Lagios medelhavsvindsljuvliga och mångbottnade röst skapar tillsammans med kyrkokörssång och

Långsamhetens ritual

MUSIK. Nyligen kunde besökarna i Sankt Burchardi-kyrkan i den tyska staden Halberstadt