Nya ljud: Yoko, Birkin och Fripp & Eno

Musik.
Montage: Opulens. Grundbild: Pixabay.com

POP/ROCK. Hanna Chawki har lyssnat på Yoko Ono, Jane Birkin samt Fripp och Eno. Hon konstaterar i årets sista “Nya ljud” att det just nu är gamlingarna som bär magin i musiken.

Jag skulle kunna berätta en rolig historia om hur jag lyckades förlora min ytliga bekantskap med Diamanda Galas genom att upphöja Yoko Onos sång… men den storyn hinner jag inte dra nu.

Nu ska jag istället recensera Onos senaste singel släppt igår 16 december det konstiga året 2021.

Listen, the snow is Falling” heter låten med Yoko och The Plastic Ono Band. Gitarrerna låter som de gjorde -71. En lugnande, rörande jullåt med Yokos fina poesi. En äkta konstnär och poet.

Yoko Ono är nu 88 år men låter som en 20-åring och förmodligen är hon 20 forever i sinnet. Snow of love. Kärlekssnö. Hoppas Yoko fixar detta. Vi behöver det. Love you, Yoko.

En annan ljuv pärla släppt nu i december är skapad av Serge Gainsbourgs älskade Jane Birkin. Hon är 75 år men låter som 15, kommer med en jullåt “Oh! Pardon tu dormais…” Reggae och fransk erotik.

Oerhört snyggt, jag ryser, av stråkarna, sången, harmonierna. En duett med Etienne Daho.

Ju mer jag lyssnar ju mer slagen känner jag mig. Slagen av känslan, uppfinningsrikedomen och lidelsefullheten. Wow! Love you, Jane.

Idag 17 december släpps förresten en alternativ mix av David Bowies Changes. Låter lika bra nu som tidigare.

Och denna fredag släpps även en liveinspelning med mästarna Brian Eno och Robert Fripp. Ett gig i Paris det förtrollande året 1975. Det är lysande titlar som ”Water on water”, ”Wind on water” och ”An Iron Frappe”.

Jag tror jag ska lägga mig ner nu och dö en smula samtidigt som de här sköna instrumentallåtarna får transformera den jordiska bedrövelsen till lättnad och esprit.

Sammanfattningsvis så får man säga att det är gamlingarna och de döda som bär magin och ungdomligheten och kärleken. Där kan man snacka årgångsviner.

God Jul alla & Gott nytt år!

HANNA CHAWKI
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr