Nya ljud: Yin Yin, Electro Asteroid och Pas de Deux

Musik.
Montage: Opulens. Grundbild: Pixabay.com

POP/ROCK. Hanna Chawki tipsar om en flummig fullängdare, galen rymdmusik och en struttig syntgrupp.

Drottning Kristina sa att man bör kunna tillräckligt om medicin och astrologi för att inte bli lurad av läkare och astrologer. Ett kungligt uttalande som med lätthet kan appliceras på vår nutid. Det nederländska flumjambandet Yin Yin har anammat en rad astrologiska termer på sin senaste platta The Age of Aquarius som släpptes den 4 mars. Vi börjar med låten ”Satya Yuga” och avslutar med ”Kali Yuga”.

Kali Yuga är den mörka tidsålder vi befinner oss i nu som avslutas 2025 då vi hamnar i en transithall under 300 år för att stillsamt förflyttas in i nästa tidsålder. Vem har sagt att det ska gå snabbt? Nåväl, Yin Yin har precis släppt en instrumental fullängdsplatta som blandar electronica, kinesisk restaurangmusik, disco och inklippta röster på åtta stycken riktigt trevliga låtar. Avslutande Kali Yuga glider fram filmiskt som genom ett soligt, kinesiskt  snölandskap.

Den mystiska svenska artisten R. Moon har under namnet Electro Asteroid släppt singeln ”Nighthawk” tillsammans med sångerskan Vendela.  Det är som att träda in i en psykos. Det snurrar av trumtakter, sång som svajar åt alla väderstreck och syntar spelar väldigt fritt, så fritt att tonerna nästan upplöses helt i den märkliga formlösa rymden där en kvinna fortsätter att sjunga om spaceships in i evigheten. Musik gjord för att frambringa än mer galenskap i en redan galen värld.

Den belgiska gruppen Pas de Deux släpper den 18 mars 2022 en The Complete Collection. Pas de Deux  deltog  1983 med låten ”Rendeux-vous in München” på Eurovision i Västtyskland. De hamnade på artonde plats med det stunsiga, nästan experimentella spåret.  Det är ljuva flickröster,  syntiga 80-talsrytmer och blås. På deras complete collection finns covers på Lennon-låtarna ”Cold Turkey” och ”Instant Karma”. En man pratsjunger fram texterna till typiskt fyrkantigt 80-talssound. Får en liten tidsresa här på morgonkvisten med Pas de Deux som samlat ihop sin struttiga låtsamling och förenklat för sina fans med alla höjdare på samma skiva. Som ”Take a cigarette”. Vilken lysande titel som utstrålar glädje och framtidstro. Bara att ta en cigg så löser sig allt!

HANNA CHAWKI
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr