Nya ljud: skönt flum, fantasifull åktur och en invokation av ljus

Musik.
Montage: Opulens. (Grundbild: Pixabay.com)

POP/ROCK. Hanna Chawki har sett Iggy bli uppvaktad av kungen och bland annat lyssnat på japanska Shintaro Sakamoto, amerikanska Of Montreal samt franska Melody Prochet. Här är hennes rapport! 

Jag kollade Youtube-klipp från TV4 och Polarprisgalan häromdagen. Iggy blev uppvaktad av kungen, Bob Hund, Maja Ivarsson och Ebbot sminkad med svarta blixtar över ögonen. Jag hade utan tvekan mest nöje av Ebbots cover på ”Nightclubbing”.

Det var ett zonkat, bohemiskt klubbande med Rylander på theremin och en annan hejare på sitar. Svårt att tolka Iggys uppsyn under killarnas soaré men han brast ut i ett stort leende när killarna avslutat.

Viagra Boys släpper en ny platta den 8 juni och inför det så trillar det ut singel efter singel. Senast idag en rock’n’roll-rökare som jag säkert kommer köra på repeat ”Punk Rock Loser”. Cool and loose.

Jag ser verkligen fram emot nästa vecka och fullängdaren!

Idag den 3 juni släpps Shintaro Sakamotos album ”Like a Fable”. En titel som ger dårarnas hus på jorden 2022 perspektiv och nytta.

Den öppnas med en lätt sömnig låt men andra numret ”You still ok?” är bra. Titlarna är på engelska men sången på japanska. Ett sällsamt och njutbart gung. Sen kommer det lättsamma ”Like a fable” med japansk doakör och smäktande saxofon.

Skönt flum i ”Floating Weeds”. Låtarna är tillbakalutat solida, välspelade och välproducerade. Ta en espresso och relaxa med psykedeliska Sakamoto.

Det finns massor av roliga psykedeliaband som flödar ymnigt och skoj.

Bland annat Of Montreal som släppte en fantasifull singel den 1 juni som heter ”Marijuana’s a working woman”. Det är namnet till trots ett amerikanskt band med Kevin Barnes i fronten.

Bandet har existerat sedan 1997 i olika skepnader och med olika medlemmar. Här är det en åktur i över- och underjorden.

Melody Prochet sjunger med mycket luft som en fransk eterisk ljusblå flamma i sitt eget projekt Melody’s Echo Chamber. För en månad sedan släppte hon en ny platta som heter “Emotional eternal“.

Titelspåret med samma namn är en strimma ljus, eller en invokation av ljus och känslor. Det rör sig om fransk lolitasång, tvärflöjter och tjusiga stråkarrangemang på låtar som snurrar hit och dit.

Det finns en värld av njutning och sköna toner bortom alla illusioner.

HANNA CHAWKI
info@opulens.se

 

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr