Nya ljud: Kurt Vile, Alan Vega och Charlotte Gainsbourg

Musik.
Montage: Opulens. Grundbild: Pixabay.com

POP/ROCK. Hanna Chawki konstaterar att det är vår i luften och tar på sig hörlurarna. Hon tipsar om aktuella låtar med Kurt Vile, Alan Vega och Charlotte Gainsbourg i samarbete med Soundwalk Collective.

Det är vår i luften! Underbart! Jag slänger på lurarna och tar promenader i solen. Upprepar samma favoritlåtar säkert 100 gånger. Ett autistiskt drag jag har. Till exempel discorökaren ”Could heaven ever be like this” med Idris Mohammed eller varför inte  Iggy & The Stooges och ”Cock in my pocket”? Nyutgivninen av ”Girl on the run” med Honey Bane, kanske?  Sådana enkla men ändå viktiga val gör alla dagar i veckan till lyckliga dagar.

Men jag kompletterar alltid dessa gamla rökare med nya som också får gå på repeat. Kurt Vile en av dem. Hans låt ”Like exploding Stones” är redan  sönderspelad.

Det är fyra klassiska ackord vilka tuffar fram som ett långt skönt stönande. Den amerikanska gitarristen från War on Drugs, Kurt Vile är så cool att man blir kär. Han är som en Neil Young med humor.

Vile ska snart ut på en Like exploding Stones tour genom Amerika och Europa.  Fyra vinnande ackord och en trygg, självsäker amerikan.

Alan Vega från Suicide är död sedan 2016 men förra fredagen släpptes två tidigare outgivna spår   som heter ”Invasion”och ”Murder One”. Det är hans ännu levande fru som skött den jordiska leveransen. Vega ylar från den andra sidan omgiven av kompakt mörker. ”Nobody fucking cares man, assholes, youre useless, MURDER ONE, AAAAHHRRR!!!” Bottenlös uppgivenhet och svärta till  psykotiskt, suggestivt komp. Människans själväckel, rädslor  och tragedi.  Vegas tajming, både vad gäller frasering och datum för det postuma singelsläppet är helt perfekt. Kalla kårar med Vega den 25 februari 2022.

Serge Gainsbourgs och Jane Birkins avkomma Charlotte känns ytterst komplex och spännande i allt hon gör. Att Charlotte Gainsbourg som flicka sjöng med sin far i ”Lemon Incest” banade oåterkalleligt väg för ett originellt konstnärsliv och tänkande med stora perspektiv.

Fågelögat som lyfter oss, som ger oss värdighet och mänsklighet. Gainsbourg har gjort ett samarbete med Soundwalk Collective från New York som tidigare har gjort kollaborationer med till exempel Patti Smith. Charlotte Gainbourg läser poesi på männens  rytmiska stråkljud och röster som kluckar fram i små vågformer. Låten heter “Empower and Enhance“. Meditativt.

HANNA CHAWKI
info@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr