Myhrelds marginalanteckningar: Gitarrsolon som fortlever

Musik.
Robert Myhreld_marginalanteckningar
Myhrelds marginalanteckningar. (Montage: C Altgård / Opulens. Grundbild från Pixabay.com)

HEAVY METAL. Robert Myhreld lyssnar till finska metal-gitarrister och ger oss ett par musiktips.

Sedan urminnes tider finns det en latent men alltid ständigt uppblossande diskussion på diverse plattformar – Youtubes kommentarsfält – huruvida Alexi Laiho eller Jari Mäenpää  är den främsta metal-gitarristen. Människor dör för sina åsikter i den frågan ska ni veta.

Alexi lämnade oss oväntat i år. Eller oväntat och oväntat – vänner till mig var förvånade över att han levt så länge med tanke på hans leverne. Levern kan inte ha varit annat än i ett eländigt tillstånd. Children of Bodom upplöstes med den sista utandningen.

Jari Mäenpää var med och startade ett av de främsta riddarrockbanden genom tiderna. Ensiferum tog sedermera en riktning som inte passade Jaris visioner. Han startade då Wintersun och det självbetitlade albumet är en klassiker. Vartenda instrument förutom trummorna spelade han själv. Vissa trakteras med musikalitet, andra inte. Själv kan jag inte hålla en endaste takt.

Alla Gudi behagliga gitarrsolon i världshistorien är vad som kommer fortleva in i evigheten, amen

Numera är Mäenpää i många av de ovan nämnda kommentarsfälten hånad. Varför? Jo, det är så här att han startade en crowdfounding-kampanj som skulle ge honom en egen studio, massor av album och annat.

Det verkar gå lite dåligt med detta. Folk känner sig lurade, förda bakom ljuset och…ja, ni förstår.

Jag lägger mig inte i detta och tycker att senaste albumet The Forest Seasons är ett utmärkt sådant. Vivaldi hade blivit stolt över de fyra låtarna som döpts efter årstiderna.

Vivaldi hade kanske inte blivit lika imponerad över att det finns en video där Jari kör lite solon på sängkanten iförd endast kalsonger och en sliten t-shirt. Vi kommer först veta besked i frågan när domedagen äntligen kommer och utplånar allt vad årstider är. Alla Gudi behagliga gitarrsolon i världshistorien är vad som kommer fortleva in i evigheten, amen.

ANVÄND INTE! Mer än när innehållet kräver det.
ROBERT MYHRELD
robert.myhreld@opulens.se

 

 

Det senaste från Musik

0 0kr