Levande folkmusik med Lena Jonsson Trio

Musik.
Lena Jonsson Trio.

LEKFULLT. Det är en sällsynt levande, humoristisk och lekfull trio med Lena Jonsson på fiol, Kristofer Sundström på bas och Erik Ronström på gitarr. Med både utstrålning och briljans tar de folkmusiken till nya höjder, bortom isar och vidder, skriver Bo Bjelvehammar.

 

Stories from outside med Lena Jonsson Trio
Hedgehog Music

Att gräva i traditioner och följa spår genom vår gemensamma historia är en grund för att skapa något eget och självständigt. Lena Jonsson, riksspelman och låtskrivare, visar stor respekt för traditionerna.

Hon söker med en känslig magnetstav, sig ner i den svenska skatten av folkmusik. Hon rör sig med lätthet och elegans mellan olika musikstilar, kraften och energin, hämtar hon ur de självklara elementen i landskapet, jord och vatten.

På samma sätt kan ett vykort ge henne ett uppslag till en låt som på öppningsspåret ”Rallpersgubben kör timmer”, en utomordentligt folkloristisk titel. Ett svep med ögonen bortom de blånande bergen, med uddar och vikar kan ge bränsle till andra kompositioner.

Lena Jonsson håller i sina musikstycken ett avstånd till annat och andra, men influenserna från svensk och amerikansk folkmusik är påtagliga.

Det är en sällsynt levande, humoristisk och lekfull trio med Lena Jonsson på fiol, Kristofer Sundström på bas och Erik Ronström på gitarr. Med både utstrålning och briljans tar de folkmusiken till nya höjder, bortom isar och vidder.

BO BJELVEHAMMAR
bobjelvehammar@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr