Irmelin – en vokaltrio med rötter i nordisk folkmusik

Musik/Kultur.
Irmelin. (Foto: Aron Mattsson.)

TRADITIONELL MUSIK. Irmelins album Upp, deras femte, är bra, riktigt bra. Det visar att traditionell musik kan utvecklas utan att man tar kål på det ursprungliga, skriver Thomas Wihlman.

 

Irmelin Upp

Playing with music, PWN30.

Medverkande: Eva Rune Voice, Ocarinas, Body Percussion, Piano. Karin Ericsson Back Voice, Ocarinas, Body Percussion, Hang, Percussion. Maria Misgeld Voice, Ocarinas, Body Percussion, Glass bottles.

Jag måste förstås inleda med att erkänna att jag känner en viss pessimism när det gäller vissa musikaliska uttryck inom den svenska folkmusiktraditionen. Jag känner den gentemot kulning och entonig sång med lika entoniga instrument på en bergsknalle i Dalarna. Fäbodar, go away.

Kort sagt, det är inte my cup of tea. Men man måste utmana sina fördomar, till och med sina älsklingsfördomar måste man ta kål på.

Så okej, Irmelins album Upp, deras femte, är bra, riktigt bra. Det visar att traditionell musik kan utvecklas utan att man tar kål på det ursprungliga. För det är det Irmelin (Eva Rune, Karin Ericsson Back och Maria Misgeld) gör, de utvecklar. Och att de kan göra det är för att de är så grundligt skolade, de är inga entusiastiska amatörer. Musikhögskolan och andra erfarenheter har satt sina spår. Stämmorna sitter som de ska, och texterna har en ton som kan ses som lätt ironisk – vi sitter alla i samma båt, som ett exempel. Tänk vilken nytta man kan ha av gamla ordspråk.

Nu ska jag inte heller förleda läsaren att tro att detta är provinsiellt förankrat. Snarare tror jag att Irmelin bottnar i en mer nordisk folkton, vilket till exempel märks i en antydan till färöisk kvaddans i Fan i båten. Det är inte bara uttrycksfulla röster som jobbar fint tillsammans, vi hör också en viss rytm. Och när Irmelin nu tagit fan i båten, kanske det blir något mer rappigt framöver?

Ytterligare en sak att notera är det talade ordet; viskningar och antydningar som ibland är lite svårfångade men inte oväsentliga för en del styckens karaktär. Ett spännande musikaliskt grepp.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

Välj om du vill ha nyhetsbrevet sex dagar i veckan eller på måndagar.
Anmäl dig

Så min pessimism övergår i optimism. Det går att förnya det som jag tycker minst om i svensk folkmusiktradition. Kill your darlings, nja kanske inte, men tufsa till lite går bra.

Dessutom: det är ett lysande studiojobb av Otto Wellton och Petter Berndalen.

THOMAS WIHLMAN
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

0 0kr