Henning Ullén visar sin musikaliska storhet

Musik.
Omslaget till Henning Ulléns aktuella album.
Omslaget till Henning Ulléns aktuella album.

JAZZ. Henning Ullén visar med klarhet sin storhet både som musiker och kompositör, anser Bo Bjelvehammar som lyssnat på det aktuella albumet ”Play!”.

Play! med Henning Ullén
Prophone Records

Henning Ulléns musikaliska resa är minst sagt märklig. Han började som jazztrumpetare, men blev 2019 tvungen att avsluta sin trumpetkarriär på grund av sjukdom. En ovanlig sjukdom, som gav honom yrsel och huvudvärk i samband med trumpetspel.

Han bytte bana, på kort tid blev han pianist och kompositör inom jazz, konstmusik och klassisk improvisation. 2021 släppte han sitt första album, ”Debut”.

Play!” är Henning Ulléns andra album tillsammans med Mauritz Agnas på kontrabas och Nils Agnas på trummor; det är en kraftfull trio, som präglas av musikalisk glädje och energi. Det är just spellusten, som genomsyrar hela albumet; vikten och den självklara lättheten av att spela tillsammans.

Musiken skiftar från varierade och genomarbetade kompositioner till mera fria partier, som ger musikerna stort egenutrymme för improvisation. Henning Ullén ger i några korta soloprestationer musikaliska slingor med energi, tydlighet och bestämdhet; han visar med klarhet sin storhet både som musiker och kompositör.

I en organisk helhet visar Henning Ullén hur en del frågor inte går att besvara, inte heller att få fastställda. Det går aldrig att bli färdig med musiken. Det är så det ska vara.

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Musik

0 0kr