Fina Edith Södergran-tolkningar i toner

Musik.
Anna Kruse. (Foto: Kajsa Gullberg)

MUSIKPOESI. Utan tvekan är detta något som även en svensk publik borde ta till sig, skriver Thomas Wihlman om Anna Kruses album med texter av den finlandssvenska poeten Edith Södergran.

Barndomsträd,  med Anna Kruse, musik och sång
samt Who Killed Bambi och Stina Ekblad
Text/lyrik Edith Södergran
Gateway Music
Tillgänglig bland annat på Spotify

Anna Kruse är en sångerska som glider alltför obemärkt förbi i bruset. I grannlandet Danmark har framgångarna varit större och pressrecensionerna många och positiva.  Kanske har det varit en fördel att bo i Köpenhamn och ha ett grundläggande förhållande till en dansk publik.

Svenska Anna Kruse bor alltså i Danmark. På det senaste albumet Barndomsträd är dessutom den finlandssvenska poeten Edith Södergrans dikter utgångspunkt för den nyskrivna musiken. Utan tvekan är detta något som även en svensk publik borde ta till sig. Ytterligare ett argument är att Stina Ekblad medverkar och det gör att kombinationen Kruses röst, viskonsten och den Ekbladska uppläsningen är guld värd. Stråkmästarna Who Killed Bambi understryker den höga kvaliteten. Man blir helt enkelt berörd.

Allra mest tycker jag om fulllängdsalbumets andra hälft. Här är spår som ”Hemkomsten” och ”Trädet i skogen” oerhört vackra, och understryker det naturliga med albumets titel Barndomsträd. Lite svårare har jag för det litet väl skarpa, kraftfulla ljudet från blåsinstrumenten i de inledande spåren. Det kan vara en medveten konstrast, men bryter kanske lite väl mycket mot albumets övriga spår.

Jag är glad över att en av mina gamla favoriter, ”Revanche”, finns med. Men, jag tycker faktiskt att Cumulus gamla tonsättning och tolkning (1977) är ännu vackrare, om än inte så tekniskt perfekt. Sammantaget finns det dock all anledning att tro att Kruse, med albumet Barndomsträd, tagit ännu ett steg mot att få sångens uppgift löst. Eller för att helt enkelt citera Edith Södergran i ”Revanche”:

Skall det icke lyckas mig att störta
tornet uti verklighetens stad,
vill jag sjunga stjärnorna från himlen
såsom ännu ingen gjort.
Jag skall sjunga att min längtan stannar,
hon som ännu aldrig hållit rast,
att hon skjuter lyran bort ifrån sig
som om vore sångens uppgift löst.

THOMAS WIHLMAN
info@opulens.se

 

 

 

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr