En distinkt jazzröst

Musik/Kultur

 

 

 

Vivian Buczek

JAZZ.  Det har kommit ett nytt album med Vivian Buczek. Hon är en jazzsångerska med distinkt röst och en säker balans i rytmiken, skriver Bo Bjelvehammar.

 

 

A Woman´s Voice av Vivian Buczek
Norrbotten Big Band
Prophone Records

 

Livsåren går, förändringar sker och nya och ökade erfarenheter läggs till livet. Vivian Buczek fördjupar synen på sig själv i sin roll som kvinna, hon känner nu en ökad personlig styrka och en solid självständighet. Detta är albumets utgångspunkt.

Hon har själv brutit nya marker, i nya roller och tillsammans med förebilder som Shirley Horn och Herbie Hancock, har hon blivit visad på nya stigar. Hon är en jazzsångerska med distinkt röst och en säker balans i rytmiken.

Jag har lyssnat på Vivian Buczek både med en sparsmakad trio och med dynamiska storband, jag föredrar henne tillsammans med en trio, då blir hon som starkast, svängig och innerlig. Oavsett omgivningen, så är Vivian Buczek en sångerska med stark närvaro, i hennes sång finns både en variation och en nakenhet, känslorna får hon att leva i musik och text.

Detta är hennes tredje album med Martin Sjöstedt, som gör lite allt möjligt, som spelar piano och arrangerar. Han gör allt på ett förtjänstfullt och fantasirikt sätt; det är att märka att saxofonsektionen i storbandet är sällsynt stark med Janne Thelin, Mats Garberg, Robert Nordmark och Per Moberg.

BO BJELVEHAMMAR

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

Essä: Vithetskritik

ESSÄ. Filip Hallbäck skriver, med utgångspunkt i kuppförsöket i Washington DC, om