Bob hund har en hög lägstanivå

Musik.
Omslaget till "Verkligheten är en raffinerad produkt", med Bob hund.
Omslaget till “Verkligheten är en raffinerad produkt”, med Bob hund.

POP/ROCK. B-sidan av Bob hunds senaste musikprojekt är som utlovat här nu. Erik Bovin har lyssnat och tycker att andra delen är avgjort tunnare. Men anser ändå att Bob hund har en hög lägstanivå.

Verkligheten är en raffinerad produkt med Bob hund
Adrian Recordings

Nu är den äntligen här – andra delen av Bob hunds nya musikprojekt. A-delen Drömmen är en råvara släpptes i januari och recenserades av undertecknad. När B-delen nyligen damp ned var det dock långt ifrån en smocka. Omslagskillen ser dock ut att ha fått på nosen. Låt oss kalla honom Martin efter bandets eminente formgivare Martin Kann. Killen blödde även på förra skivan. På Verkligheten är en raffinerad produkt rinner det dock från båda näsborrarna. Ska vi tolka det som att verkligheten överträffar drömmen? Av allt att döma gör den ondare. Jag vet inte. Kanns omslag är lika svårtolkade som Thomas Öbergs texter – och samtidigt lika briljanta.

I fråga om kvalitet är andra delen avgjort tunnare. I drygt trettio år har Bob hund skämt bort fansen med en diskografi utan bottennapp. Det dubbelalbum som sedan den 9 juni funnits tillgänglig i sin helhet är förvisso inte dåligt. Inte alls. Ett och annat ålderstecken är dock hörbart. Här trampar bandet på i invanda hjulspår, melodierna är alltför bekanta och den polerade ljudbilden får mig att längta efter Bob hunds punkiga sida.

Verkligt intressant blir det endast stundvis, som när de flirtar med cirkusmusik och klassisk musik.

Även som helhet, Drömmen är en råvara, verkligheten är en raffinerad produkt, betraktad står albumet ut som bandets hittills svagaste alster men utgör samtidigt ett bevis på bandets höga lägsta nivå.

Inte bara bandets estetik utan även musiken är i högsta grad teatral. Vissa av låtarna lär blomma upp när de framförs live. Somliga av dem hade redan mött publiken innan de spelades in.

Sedan är det ju detta, som det tjatats om i decennier nu men som likväl inte går att förbise: vad vore Bob hund utan Thomas Öberg? Denna karismatiska frontman och ordkonstnär som även denna gång levererar vassa texter på grov skånska med existentiell och absurdistisk udd, som alltid, tycks det, med ett skevt leende på läpparna.

I höst släpps boken om Bob hund på förlaget Bokfabriken. Rätt tajming om du frågar mig. Efter mer än trettio år som rebeller och upptågsmakare får man anta att de har det bästa bakom sig. Boktiteln andas dock oförtruten energi och optimism: ”NYBÖRJARTUR LIVET UT!”. Obligatorisk läsning för alla indiefantaster? Tveklöst! Vi talar ju trots allt om berättelsen om ett av Sveriges största och i särklass mest egensinniga indieband.

Erik Bovin
ERIK BOVIN
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr