Vittnesmål från en intellektuell överklass

Litteratur.
Johanna Ekström. (Copyright/fotograf: Sara Mac Key)

LITTERATUR. Meningarna kan läsas som ännu ett vittnesmål från den inbilska intellektuella överheten, en klass som är lika emotionellt nerkyld som den är fattig på kött och blod och äkta medmänsklighet, och därför farlig, skriver Nette Wermeld Enström.

 

Meningarna av Johanna Ekström
Albert Bonniers Förlag

Vissa inbillar sig att bildning gör oss till bättre människor, men liksom tekniken är den aldrig neutral. Hur ofta har inte de finaste och godaste av idéer använts i krigen mot sanningen, till att förskingra verkligheten?

Officerarna i de nazistiska dödspatrullerna var bildade män, intellektuella och litterära. Många hade doktorerat i ämnen som lingvistik, historia och filosofi, och den nazistiska regimen förstod tidigt varför just de bildade var de rätta att leda insatsstyrkan; de kunde konsten att ideologiskt motivera och retoriskt övertyga sina underhuggare om mördandets nödvändighet. De som däremot avfyrade vapnen och gasade ihjäl människor var bara vanligt folk, arbetare och lägre tjänstemän, underkastade simpla mekanismer som grupptryck och begär efter karriär, vilket historikern Christopher Browning skriver om i boken Helt vanliga män som handlar om hierarkier i en tysk bataljon i Polen 1942.

NETTE WERMELD ENSTRÖM
nette.wermeld.enstrom@opulens.se

 

Det senaste från Litteratur

0 0kr