Stark haikusamling av Bengt O Björklund

Litteratur.
Bengt O Björklund. (Foto: Fri Press)
Bengt O Björklund. (Foto: Fri Press förlag)

LYRIK. Bengt O Björklund har i dagarna utkommit med en samling haikudikter. Carsten Schale har läst boken och är entusiastisk.

Alla dessa årstider
Haiku
av Bengt O Björklund
Illustrationer av Ulf Lundkvist
Fri Press förlag

Bengt O Björklund är för många av oss en briljant poet, och publicerad i många sammanhang.

Redan på Inferi fick han exempelvis ut två diktsamlingar (1975 och 1978). Därefter har det kommit mycket. Inte minst mästerverket ”Jag missade Woodstock (Podium 2009; senare också i visst redigerat skick på Human Press i USA, 2019). Utöver detta har han givit ut, eller medverkat i, ett drygt dussin verk. Dessutom har han publicerat hundratals dikter på nätet.

Nu i slutet av april kommer han ut med en mycket stark haiku-samling ”Alla dessa årstider”, med kongeniala illustrationer av Ulf Lundkvist.

Bengt O Björklund behärskar inte bara reglerna för haikudikter, han förfinar därtill dessa i sin svenska version av haikudiktning.

Lyss bara på:

så hastigt vår tid
rinner bort under våren
som vore det allt

eller:

de spröda löven
är ännu mycket skygga
skatan ler i smyg

Vi flyter fram mellan vårvintern och försommaren. I oss glimtar koncentrerade ögonblick av varat. Teckningar av toner skickar oss vidare med sina frimärken. Livet är en flod. Livet är panta rei. Livet är i oss, med oss, för oss. Alla dessa dagar, månader, årstider och år. Liv.

Det samlade intrycket är fjäderlätt och koncentrerat. En underbar tolkning av livet per se.

Få kan så intensivt, men ändå fritt, komponera haikudikter, på svenska, som just Bengt O Björklund. Jag förutsätter att många av oss fyller våra sinnen med dessa juveler.

För mig framstår Björklund även som en av vår samtids bästa svenskspråkiga poeter. Därtill är han synnerligen bred och mångsidig. Han är exempelvis också en betydande målare, recitatör och musiker.

ANVÄND DENNA!
CARSTEN PALMER SCHALE
info@opulens.se

 

Det senaste från Litteratur

0 0kr