Julläsning: Bo Bjelvehammar tipsar

Litteratur

BÖCKER. Under jul- och nyårsledigheterna tipsar Opulens litteraturkritiker om tre böcker att läsa under lediga dagar. I titlarna länkas till recensionerna i sin helhet.

Elsa i Skräddartorp och hennes 28 katter av Lars Lerin

Elsa i Skräddartorp och hennes 28 katter är en bilderbok med ord, akvareller och ett antal fotografier, för alla åldrar. Den handlar om Elsa Karlsson som bor ensam med sina katter i ett litet hus i Skräddartorp. För att komma dit behöver man trampa över myrmark och mossar.

Elsas dagar är upptagna med arbete för att förse katterna med mat, att ta sig till varubussen eller till sin bror för att prata bort en stund av dagen. Men det finns ett hot mot Elsas tillvaro, papperet i byrålådan, ett kontrakt på en servicelägenhet i pensionärshemmet i byn. Endast en katt är tillåtet. Bara den tanken är olidlig för Elsa Karlsson.

Allt blir vackert i Lars Lerins vattenfärger, både hyreslängor i Munkfors, spretiga kalhyggen och färgflagnande brädväggar. Han är en mästerlig akvarellist, men även en person som kan närma sig människor i utmarken med stor värme och närhet.

Hon vars hjärta var som mitt av Göran Greider

2008 gav Göran Greider ut en biografi över författaren Dan Andersson – Det gångna är som en dröm och det närvarande förstår jag icke. I Hon vars hjärta var som mitt, skriver han om förhållandet mellan Dan Andersson och Märta Larsson, som pågick mellan 1914 och 1917.

De möts på Brunnsviks folkhögskola i Dalarna. En ung studentska från Östermalm möter en fattig finnmarkspoet. När Märtas far får veta om det så skiljs paret åt, men fortsätter med ett ihärdigt brevskrivande och träffas även med ojämna mellanrum.

Detta är en relationsroman med dokumentära drag. Dan Anderssons brev är bevarade och utgör en grundbult i romanen. Märta Larssons brev är däremot uppdiktade av Göran Greider. Det är underbart att på nytt möta musiken i Dan Anderssons språk och uppleva hur människa och landskap är ett.

Hem: Resor i Västergötland av Erik Andersson

Erik Andersson är översättare till ett sextiotal olika översättningar och författare till en novellsamling, essäsamling och fem romaner. I Hem: Resor i Västergötland vandrar han runt till olika socknar i landskapet och redovisar det han ser. Han går alltid med karta för att inte gå miste om det svårupptäckta. Dokumentationen sker i dagboksform från juni 2012 till september 2019.

Under en lång tid har Erik Andersson rört sig i ett gammalt kulturlandskap och är påläst inom historia, arkeologi och etnografi. Det är lättsamt och lärorikt att följa med på hans strövtåg i hembygden och han ger läsaren nya intryck, som jag aldrig tänkt på. Något jag tycker särskilt mycket om är att han dissekerar ortnamn, deras ursprung, betydelse och omfång. Det är bara att säga det rakt ut: detta är den bästa bok, som jag läst i år.

BO BJELVEHAMMAR

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

Från dödens väntrum

SJUKDOMSSKILDRING. ”Allt är en smärtsam och ärlig läsning”, skriver Bo Bjelvehammar som