Heta kandidater till årets Nobelpris i litteratur

Litteratur.
Nobelpriset i litteratur
Montage: Opulens.

FAKTORERNA. I nästa vecka kommer det att tillkännages vem som får årets Nobelpris i litteratur. Förra året spådde Opulens belästa orakel Carsten Palmer Schale rätt, nu har han tagit fram ett antal intressanta förhandstips till 2022 års pristagare.

Varje år tipsar alltså jag om vem som kommer att få årets Nobelpris i litteratur. Förra året tippade jag helt rätt – det blev Gurnah. I år – 2022 – vill jag säga följande: Jag tror att årets pristagare på nytt blir en europé. Varför då? Ja, eftersom det bara känns så, men det finns givetvis många författare från andra håll som kan vara aktuella. Nedan dristar jag mig att helt kort lista 1: De tio jag tror kan komma i fråga, 2: De fem jag tror ligger bäst till, 3. Den jag tror får det, 4: Vilka tre jag personligen för tillfället håller högst (och som jag ordat något om tidigare) samt 5: Den jag hoppas får det.

De tio jag tror kan komma i fråga (utan inbördes rangordning)

Nuruddin Farah från Somalia

Joyce Carol Oates från USA

Ko Un från Sydkorea

Jon Fosse från Norge

Cees Noteboom från Nederländerna

Annie Ernaux från Frankrike

Marie Ndiaye, Frankrike

Nina Bouraoui från Frankrike

Colm Tóibín från Irland

António Lobo Antunes från Portugal

De fem jag tror ligger bäst till (likaledes utan inbördes rangordning)

Nuruddin Farah från Somalia

Jon Fosse från Norge

Annie Ernaux från Frankrike

Joyce Carol Oates, USA

Nina Bouraoui från Frankrike

Den jag tror tilldelas Nobelpriset!

Jon Fosse från Norge

De tre jag personligen för tillfället håller högst

Annie Ernaux från Frankrike

Marie Ndiaye, Frankrike

Nina Bouraoui från Frankrike

Den jag hoppas får det!

Nina Bouraoui från Frankrike

Några funderingar

Varje år, när diskussionerna börjar komma i gång, brukar Akademien åtminstone vid något tillfälle med viss, ehuru delvis måttfull, emfas, hävda, att priset bara handlar om den bästa litteraturen. Ingenting annat. Nähä. Tillåt mig att åtminstone tvivla något.

I år, exempelvis, finns det några skäl att både välja bort och välja in. Så att säga.

Låt oss fundera. Dels har vi det som hände förra året. Dels har vi ålderskriteriet. Dels har vi fördelningskriteriet. Dels har vi (fast hysch!) det politiska kriteriet, Dels har vi genrekriteriet. Dels har vi säkert en räcka andra kriterier också.

Åldern

Ja, under det senaste decenniet (och dessförinnan och även nu) har en del rent faktiskt fallit för bilan (fast undantag finns), medan andra börjar bli påfallande gamla och skröpliga. Så till exempel hann ju den store Kemal trilla av stolen, liksom exempelvis P O Enquist, Gösta Ågren och Inger Christensen. Så tycks mig till exempel Farah, Ko Un, Noteboom och Antunes ligga nära strecket. Och likaså den där killen från Albanien, Ismail Kadare!

Fördelningskriteriet

Ja, nu har vi ju nyligen fått ett pris till en person som åtminstone är född i Afrika – och svart. Farah? Nja. Kincaid? Kanske. Men nej. Adonis? Nej.

Det politiska kriteriet

Nej, Nej, Nej menar man i Gamla stan. Hur då med Sofi Oksanen, någon transnistrier – eller rentav någon från Ukraina eller Ryssland? Nej.

Genrekriteriet

Poet, dramatiker eller prosaist? Eller blandtyp. Jag tror på det senare. Folk orkar inte med en poet mer än vart annat decennium. Detta talar för bland annat Jon Fosse!

Något specialkriterium?

Ja. Joyce Carol Oates är på något märkligt sätt (Som Burgess var) direktdiskvalificerad. Men, tänk på att Grass, Lessing och Pinter faktiskt tilldelades Nobelpriset.

Kriterier som är positiva

Kvinna, hbtqi+, europé, blandade genrer. Detta talar för Fosse, Ernaux, Ndiaye och Bouraoui. Jag tippar alltså Fosse och hoppas på Bouraoui.

ANVÄND DENNA!
CARSTEN PALMER SCHALE
info@opulens.se

 

 

 

 

Det senaste från Litteratur

0 0kr