Helgporträttet: “Jag har skrivit hela livet”

Litteratur.
Linus Lekander

 

NOVELLVINNARE. Opulens novelltävling med tema “sommarångest” är avslutad. Segraren, som i pris får ett större grafiskt blad målat av Opulens Melker Garay, heter Linus Lekander. Hans novell Vem sandar en grusväg? kommer liksom de sju andra vinnarbidragen att publiceras på fredagar under sommaren .

Ålder: 29
Familj: Gift
Bor: Jönköping
Uppväxt: Moheda/Spjutsbygd
Fritidsintressen: Det mesta i kulturväg. Framför allt läsandet och skrivandet, men också data- och tevespel. De sistnämnda får gärna vara korta och berättelsedrivna.

Hur mycket och hur länge har du skrivit?

– Jag har skrivit hela livet. Som barn gjorde jag det för att det var roligt, som tonåring för att jag drömde om att jobba med det och tids nog för att jag insåg att jag behöver det. Det innebär ju att det ligger en mängd outgivna manus i lådor och på hårddiskar (jag skriver det mesta för hand innan jag sätter mig vid datorn) och ännu fler utkast som väntar på att hitta sin berättelse. Mobilen är också konstant full av anteckningar, oavsett hur ofta jag rensar. Det är så det har blivit.

Vilka är dina litterära förebilder?

– Merethe Lindström, Torgny Lindgren och Sonja Åkesson är tre favoriter, men mina egna texter brukar nog påminna mer om Jonas Karlssons noveller. Vi verkar roas av att placera människor i ungefär samma typ av situationer och han gör det med en imponerande skärpa och enkelhet.

Har du funderat över var du ska hänga upp vinsttavlan?

– Jag litar på att den hittar sin plats på egen hand. Det brukar de göra.

 Vad har du för planer i sommar?

– Jag tänker tillbringa den på platsen som gav inspiration till den här novellen.

OLA LUNDQVIST
ola@opulensforlag.se

 

Det senaste från Litteratur

0 0kr