Gammal saga i ny och lyckad språkdräkt

Litteratur.
Katarina Harrison Lindbergh har gjort en moderniserad version av Völsungasagan. (Foto: Karolina Rosenqvist)
Katarina Harrison Lindbergh har gjort en moderniserad version av Völsungasagan. (Foto: Karolina Rosenqvist)

MODERN VERSION. Katarina Harrison Lindbergh, har uppdaterat den gamla Völsungasagan. Mathias Jansson har läst boken och anser att hon skapat en fängslande berättelse som kan locka en ny och yngre publik.

Völsungasagan
Bearbetad av Katarina Harrison Lindbergh
Historiska media

Völsungasagan som skrevs ned på 1200-talet framstår i dag som grundreceptet för dagens fantasygenre. Den modiga Sigurd drakdödaren, den stolta sköldmön Sigrdriva, den svikna hustrun Gudrun, drakens guldskatt och en magisk guldring är några av huvudingredienserna som sedan kryddas med uråldriga mänskliga känslor som svek, kärlek, hämnd, girighet, sorg och glädje.

Katarina Harrison Lindbergh, har gett den gamla sagan en ny modern språkdräkt och med öga för de små detaljerna har hon skapat en levande och fängslande berättelse som jag tror kommer att locka en ny och yngre publik. Men det är en blodig historia.

Jag kan inte låta bli att dra paralleller till dagens gängkrig där oförrätter, hederskultur, makt, svek och girighet leder till blodshämnd och våldsspiraler, precis som i en gammal isländsk saga.

Völsungasagan börjar med att gudarna Oden, Höner och Loke är på resa genom landet. Loke dödar en stor utter. Men när de kommer fram till nästa gård på resan visar det sig att ut den dräpta uttern i själva verket var Utter en av sönerna i gården. Fadern kräver bot för sonens död och att utterskinnet ska fyllas med smeden Andvares guldskatt.

Loke hämtar skatten men guldet har en förbannelse över sig och bringar med sig död. Och sedan börjar eländet. Under Andvares förbannelse tvekar de drabbade inte inför att döda syskon, makar eller ens sina egna barn. Allt för att hämnas och skydda skatten från andra. Att völsungaättens stamfar är Oden själv verkar inte hjälpa så mycket. Det är visserligen en släkt fylld med orädda hjältar, som Sigurd drakdräparen, men det slutar ändå i elände och död när deras starkaste drivkrafter är hat och hämnd.

Völsungasagan har inspirerat flertalet författare och konstnärer. Till de mest kända exemplen hör Wagners opera ”Nibelungens ring” eller ”Härskarringen” även känd som ”Sagan om ringen” av JRR Tolkien.

Gillar man serier som Game of Thrones och andra fantasyserier där olika ätter strider mot varandra och där blodshämnden dominerar, ja, då kommer man att uppskatta Völsungasagan.

Jag önskar att jag kunde säga att Völsungasagan skildrar hur människor betedde sig i en svunnen era och att vi blivit mer civiliserade med tiden. Men ser man ut över världen undrar man om inte Andvares förbannelse fortfarande vilar över oss. Hämnd, heder och girighet verkar fortfarande vara några av våra starkaste drivkrafter.

ANVÄND DENNA!
MATHIAS JANSSON

info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

0 0kr