Fin Frank Heller-utställning

Litteratur.
Frank Heller. (Foto: Wikipedia)

PSEUDONYM. Gunnar Serner var under pseudonymen Frank Heller Sveriges mest framgångsrike underhållningsförfattare under första hälften av 1900-talet. Ivo Holmqvist skriver om en aktuell utställning i Lund och tipsar om var katalogen kan laddas ner.

Prästsonen Gunnar Serner från Lösen och Bosarp blev student vid femton års ålder och filosofie doktor vid 23, på en avhandling om den engelske skalden Swinburne. I Lund hade han samtidigt med studierna lärt sig att leva högt på lånade pengar, därtill förledd av bland andra överliggaren Sam Ask som var formidabel i ordflödet och till kroppsvikten (han figurerar i många romaner, bland dem Piratens Tre terminer).

Växelrytteriet slutade i en katastrof. Den 28 september 1912 presenterade Serner tre banker i Malmö med växlar på betydande belopp. I två gick det bra, i den tredje bad man doktorn vänta. Det gjorde han inte. Han skyndade sig till köpenhamnsbåten, och drog sedan vidare till London, och snart därpå till Monte Carlo. Där spelade han raskt bort hela reskassan.

I desperation (”jag blickar norrut genom revolverpipan”) började han skriva noveller för Bonniers i Stockholm, och sedan följde en strid ström romaner som gjorde honom till en av mellankrigstidens mest lästa äventyrsförfattare både här hemma och utomlands.

Han gifte sig med Annie, en dansk prästdotter, och köpte hus i Menton på Rivieran och lät bygga ett på Bornholm. Han reglerade sina skulder så fort han kunde, och fick tillbaka sitt pass. Han avled av dåligt hjärta i Malmö 1947 och är begravd på Norra kyrkogården i Lund.

Det var länge riv efter hans böcker på antikvariaten. Det blir det kanske nu också (det är han värd) när en vacker utställning om honom och hans böcker visas i trapphallen på Lunds universitetsbibliotek. Den som inte har vägarna förbi Helgonabacken kan ladda ner från UB:s hemsida den flotta katalogen som Petter Lawenius, Niklas Qvarnström och Marita Fagerlind står bakom.

IVO HOLMQVIST
ivo.holmqvist@opulens.se

Det senaste från Litteratur

0 0kr