Ett romanbygge med värme och intensitet

Litteratur.
Gaby Gummesson. (Foto: Privat.)

ROMAN. Gaby Gummesson har lyssnat på sin mormors berättelser och andras minnen, läst gamla brev och mera dokumentära samhällsskildringar. Med värme och intensitet skapar hon ett alldeles eget romanbygge, skriver Bo Bjelvehammar.

Med ingenting i bagaget av Gaby Gummesson
Eget förlag

Vi är på Österlen, närmare bestämt i Rörums kyrkby och det är etthundra år bakåt i tiden, då cykel var en sällsynthet och Mandelmanns höns och aprikoser inte fanns till.

Det är ett samhälle där det råder stora skillnader, där kvinnosynen är minst sagt inskränkt och demokratin är förbehållen kapitalet; män och kvinnor har olika inflytanden i det politiska livet. När det talas om kriget i boken, då handlar det om det första världskriget.

I Rörum växer Emma Li upp med sin mor och sin bror. Hennes far är frånvarande under större delen av hennes uppväxt och ungdomstid och han finns då i huvudsak på Bornholm.

Emma Li växer upp i fattigdom, en viktig sak är att även hon måste bidra till att det finns mat på bordet, att hon får råd till ett nytt klänningstyg och att de kan fira jul med lite extra mat. Det är ofta en kamp för brödfödan.

Nu är Emma Li en särskild ung kvinna, viljestark, arbetsam, energisk och en som ingen sätter sig på. Hon äger en sällsynt framåtanda och ser till att andra har det bra.

Hon hjälper till på många olika sätt, för att flera ska få det bättre. Styrkan smittar av sig och hon har lätt att få arbete och tjäna egna pengar, alltid tänker hon på sina närmaste och hjälper särskilt sin mor. Det gör hon hela tiden.

Emma Li blir trots sin ungdom en förebild för andra och dessutom har hon en kreativ talang. Det är nämligen så att hon målar bilder, som hon säljer och gläder andra med. Men även inom konsten arbetar Emma Li på att bli bättre, att utvecklas och inte stagnera i en viss genre. I begränsade motivkretsar.

Tidigt förstår Emma Li att den finns en spännande värld utanför Rörums kyrkby och hon vill resa längre än till stan, som i detta fall är Simrishamn. Hon tänker ofta på Paris och drömmer sig bort genom att bläddra i kartböcker och läroböcker i geografi.

Gaby Gummesson har sina rötter på Österlen och har bott där hela sitt liv. Hon skildrar bygden med kärlek, liksom människorna där. Gaby Gummesson har lyssnat på sin mormors berättelser och andras minnen, läst gamla brev och mera dokumentära samhällsskildringar. Med värme och intensitet skapar hon ett alldeles eget romanbygge; det slutar lite hastigt, men det kommer en fortsättning, där vi får nyckeln till hur de går med alla ömtåliga relationer. Och kanske får vi veta om Emma Li kommer till Paris.

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

 

 

Det senaste från Litteratur

0 0kr