Ett innehåll som speglar det gedigna

Litteratur
Interiören. Foto: Anne Edelstam.

ANTIKVARIAT. ”Ett stenkast från Seines bokhandlare, på île de la Cité, mitt i centrala Paris, invigde Jean Skarstedt i höstas sitt antikvariat.” Anne Edelstam har intervjuat Jean Skarstedt.

Jag promenerade längs kajen, där blomsterförsäljarna trängs utmed glasverandorna, färgerna sprakar och dofterna blandar sig med den fräna stadslukten. De anrika fasaderna samt broarna återspeglas i vattenytan. Platsen är väl vald för antika böcker och kuriösa objekt. Butiken ger känslan av ett hemma-bibliotek, vackert dekorerat med en delikat blandning av gammalt och nytt. I soffan sitter en ung japanska och bläddrar i en av de antika böckerna. ”Alla är välkomna att sitta här och läsa så länge de vill”, välkomnar Jean mig med.

Bokhyllorna dignar med fina upplagor och andra dyrgripar. En hel vägg täcks med Diderots väldiga uppslagsverk – första upplagan förstår jag snart.

Jean Skarstedt i sin affär på 17 Quai aux Fleurs. Foto: Anne Edelstam.
 • Var kommer ditt intresse för gamla böcker ifrån?
 • Hemifrån. Pappa var chefsbibliotekarie så jag är uppväxt med böcker. Men mitt intresse för antika böcker som de ni ser här i affären, började jag samla för cirka tjugo år sedan. De är från 1500-talet och framåt, samt handplockade första- eller andra upplagor.
 • Varför just dessa dyrgripar?
 • Jag jobbar även med inredningar så jag vet värdet av att visa upp ett snyggt bibliotek. Dessa böcker har alla vackra omslag. Samtidigt har de ett eget intresse där innehållet speglar gedigna värdegrunder. Det är otroligt att det fortfarande går att köpa en bok från 1515 som skildrar inbördeskriget mellan Cesar och Senaten!
 • Tror du att det finns en marknad för dem i dessa tider?
 • Det är historia jag säljer! Boken jag nämnde var inbunden i Venedig av pergament och säljs för 2000€. Jag vänder mig även till den yngre publiken, nya samlare som värdesätter vår gemensamma kulturskatt. Det ter sig som om vissa unga lider av identitetslöshet och därför kanske söker sig tillbaka till sina europeiska rötter. Problemet är priset. Där man gärna lägger en förmögenhet på en ny soffa, tänker man flera gånger innan man köper en antik bok tyvärr. Men jag tror att trenden kommer vända! Presentationen i en modern miljö liksom helheten är därför viktig, men man måste vara uthållig i detta yrke.
 • Varför valde du att öppna butiken i Paris snarare än i Stockholm?
 • Kundkretsen är betydligt snävare i Stockholm och efterfrågan är liten. Dessutom är de flesta av mina böcker på franska, engelska eller latin. Det franska skolsystemet uppmuntrar också litteratur på ett helt annat sätt än de svenska skolorna. Barnen lär sig läsa på ett tidigt stadium.
 • Hur är ditt förhållande till Frankrike?
 • Jag har bott i Frankrike fram och tillbaka i cirka 25 år och i Paris sedan 2010. Jag känner mig hemma här.
 • Hur får du tag i böckerna?
 • Jag går till bokhandlare var jag än befinner mig, köper privat, på auktioner eller på antikvariat, ibland köper jag hela samlingar. Men jag letar ständigt och köper bara det bästa! Till exempel denna första upplaga av Storia Romana med underbara illustrationer från 1760 eller den andra piratupplagan av skotten Robert Burns dikter.

  Antik kopparplunta i bokform. Foto: Anne Edelstam.
 • De kuriösa föremålen då?
 • De flesta är relaterade till böckerna som denna antika fickplunta som ser ut som en bok eller den antika riddarhjälmen.

Jag slår mig ner i en av fåtöljerna och bläddrar i några vackert illustrerade verk och ser ut genom fönstret mot verkligheten och stadshuset. ”Skyltfönstret lämnar en ständig inbjudan till förbipasserande att komma in” säger Jean i dörren när jag stiger ut i höstkylan igen, med tanke på att snart återkomma och då gå igenom flera historiska verk och drömma mig tillbaka till vårt förflutna eller ska jag säga: vårt ursprung?

ANNE EDELSTAM 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

Från dödens väntrum

SJUKDOMSSKILDRING. ”Allt är en smärtsam och ärlig läsning”, skriver Bo Bjelvehammar som