En utmärkt guide till vitt skilda författarskap

Litteratur.
Kerstin Ekman.
Kerstin Ekman. (Copyright/fotograf: Bodil Bergqvist)

LÄSNING. Kerstin Ekman är aktuell med ”Min bokvärld”, en bok om läsandet. Bo Bjelvehammar konstaterar att Ekman är en utmärkt guide in i vitt skilda författares liv och berättelser.

Min bokvärld av Kerstin Ekman
Albert Bonniers Förlag

Kerstin Ekman är en av våra mest lästa författare.

Ekman har skrivit deckare, böcker om Katrineholms utveckling och i boken ”Vargskinnet”, berättar hon om fjällbyn Valsjöbyn i Jämtland, där hon har bott en stor del av sitt liv.

Hon skriver om landskapet, människorna och samhällsförändringar över tid.

I sin nya bok ”Min bokvärld” skriver Kerstin Ekman om läsandet. I 24 kapitel delger hon sina upplevelser av författare och böcker som hon har återvänt till – böcker som nära vänner och följeslagare på livets väg.

Hon gräver djupt bakåt i tiden, ända till barndomshemmets bokhyllor och lånen på Katrineholms stadsbibliotek.

Bra böcker blir lästa mer än en gång och vid varje omläsning öppnar sig nya rum i berättelsen, tidigare obekanta rum. I bästa fall öppnas porten till något större, en katedral.

När du läser får du vistas i en ny värld, känna dofterna i ett annat landskap och möta människor, som du inte visste fanns. Så fungerar en god läsning! Du blir en annan tillsammans med andra.

Kerstin Ekman framhåller även en annan sida av läsandet – att läsa och skriva hänger ihop. Läsandet och skrivandet berikar och befruktar varandra.

Av svenska författare som hon skriver om, fastnar jag för Eyvind Johnsons ”Minnas” och Moa Martinsons ”Kvinnor och äppelträd”. Särskilt den senare ägnar Kerstin Ekman en ingående analys. Hon återskapar både Martinsons landskap och hennes karaktär, som människa och författare. Det är innan sjömannen kommer in i Moa Martinsons liv.

Det finns ett kapitel, som jag sätter främst. Det handlar om berättelsen ”Den första människan” av Albert Camus, där han skriver med värme om sin moder Catherine, som är sällsynt vacker med ett milt ansikte.

Det som Kerstin Ekman särskilt beundrar och lyfter fram i Albert Camus författarskap är hans kärleksfulla personporträtt, lekfulla ibland kärva, men aldrig anklagande. Albert Camus ger också här en sällsynt initierad studie i fattigdomens väsen och liv, den har olika sidor, som analfabetism och materiell knapphet.

Kerstin Ekman är en utmärkt guide in i vitt skilda författares liv och berättelser ocj hon skriver med både lätthet och tyngd.

Slutligen – boken har flera hundra små, vackra och informativa illustrationer.

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Litteratur

0 0kr