En bok med profetiska kvaliteter

Litteratur/Kultur.
Barbara F. Walter varnar för att ett nytt inbördeskrig kan komma att slita sönder USA. (foto: Del Mar Photographics) Fotomontage: Opulens.

INBÖRDESKRIG. “Hon driver tesen att USA står på kanten till ett inbördeskrig och en av bokens främsta styrkor är att den inte är så där teoretisk och axiomatisk att kartan trycks på terrängen”, skriver Jesper Nordström som läst How Civil Wars Starts – And How To Stop Them av Barbara F. Walter.

How Civil Wars Starts – And How To Stop Them
Av Barbara F. Walter
Förlag: Penguin Viking

2016 åker en stadgad familjefar med gevär till en pizzeria och öppnar eld. Turligt nog blir det bara materiella skador. Anledningen? Via konspirationsteorier är han övertygad om att Hilary Clintons satanistiska pedofilring styrs härifrån. Hur konspirationsteorier sliter sönder familjer och vänskapsband har i USA blivit ett nytt studiefält inom psykologi och sociologi. Nog för att det kan finnas spänningar av ideologisk art inom familjer, exempelvis att föräldrarna är kristdemokrater och dottern vänsterpartist. När det gäller de nya befängda teorier som florerar i Amerika är det av en helt annan art och nivå. Familjemedlemmar faller ner i kaninhålet och hamnar i de mest bisarra parallellvärldar där all sans, logik och allt förnuft försvunnit.

Varför det just är i USA detta konspiratoriska tänkande spridit sig mest har diskuterats en hel del. En central punkt skulle kunna vara det som Wilhelm Agrell kallar “den djupa staten”, som i hans mening är ett tämligen rumsrent statsvetenskapligt begrepp. Han exemplifierar det med FBI-chefen J Edgar Hoover som till slut byggde upp en så stor informationsbank att han sades kunna fälla vilken politiker som helst.

Men det har skett en glidning av begreppet där “den djupa staten” nu avser en sörja av snart sagt vad som helst som inte är kristet, konservativt och lantligt. Reptilmänniskor, pedofila Hollywoodcelibriteter som ägnar sig åt rituella barnamord och såklart den antisemitiska tankefiguren att judiska finanspampar styr allting. Som om inte detta vore nog blandas det lätt upp i ett narrativ som innehåller begrepp som
ljushet, renhet och ande. Det skall hin håle till att reda ut detta ormbo, men Conspirituality Podcast via Facebook kommer nära.

Det är utifrån denna krutdurkssituation som Barbara F Walter skrivit How civil wars start. And how to stop them. Hon driver tesen att USA står på kanten till ett inbördeskrig och en av bokens främsta styrkor är att den inte är så där teoretisk och axiomatisk att kartan trycks på terrängen. Boken stöds istället av en enorm mängd data, det vill säga gedigen empiri. Visst blir man lite stolt när det visar sig vara en övervägande svensk databas.

Walter går igenom och stundtals närmast litterärt gestaltar inbördeskrig i modern tid och varje kapitel har en slags positivt förbryllande inledning som skapar nyfikenhet och suger en in i texten. Ett slags “nämen hur menar hon nu” som sen knyts ihop elegant. Exempelvis börjar kapitlet om jugoslaviska inbördeskriget med en scen från trottoaren vid Titos likfärd.

Det är helt enkelt välskrivet och läsbart i den statsvetenskapliga genren som annars kan vara knastertorr. Så knyter hon i sista kapitlen ihop alla teman och påvisar att USA har alla de ingredienser som ingår i ett stundande inbördeskrig, framför allt den att det finns grupper som upplever en förlorad stolthet och yrkesroll. Den gruppen sammanfaller ofta med Trumps sympatisörer och befolkningsskikt som drabbats av den stora nedgången i det så kallade rostbältet, med bilindustrins kollaps i Detroit som det tydligaste exemplet. I andra ändan har vi Kentucky bortåt Appalacherna där hela städer lever i akterseglad misär med kollapsad infrastruktur och alkoholism, arbetslöshet och missbruk av värktabletter. Det är afrikanamerikansk problematik och vit problematik och i USA:s statistik skiljer man mellan “poor black cities” och “white poor cities”. Som om denna polarisering inte var nog spelar religiösa motsättningar roll.

Att största delen av bokmanuset låg klart innan stormningen av Kapitolium sjätte januari talar ännu mer till dess fördel.

Så vad är då Walters recept mot detta? Det är lika självklart som naivt idealistiskt. Sociala medier och fake news och allsköns polemiskt nonsens måste stävjas. Jag säger naivt eftersom jag tror det är försent, Facebookträsket kommer inte plötsligt att saneras.

Utifrån ett europeiskt perspektiv kan hennes bok ses lite som att sparka in öppna dörrar, att hävda det självklara. Visst har vi sett splittringen och polariseringen sedan länge? Förhoppningsvis kan den fungera som en ögonöppnare för en nation som blivit hemmablind. För en nation som länge slagit sig för bröstet som en av världens främsta demokratier men som nu i världssamfundet halkar ner på samtliga demokratiindex.

Att största delen av bokmanuset låg klart innan stormningen av Kapitolium den 6 januari talar ännu mer till dess fördel, den har helt enkelt profetiska kvaliteter. I dessa tider med den ryska invasionen av Ukraina och expansiv imperialism igen kan det vara värt att komma ihåg Bo Rothsteins tankegång att vi bör kanske mer rädas att vår starka kompis i väst håller på att kollapsa.

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Kultur

0 0kr