Bland rölingar och andra

Litteratur.
Gaby Gummesson. (Foto: Privat.)

PROSA. Bo Bjelvehammar har läst den nya och tredje delen i Gaby Gummessons romansvit som är en familjekrönika och Österlenskildring. Han konstaterar att karaktärerna är skickligt utmejslade och att 1920-talets tidsanda speglas på ett övertygande vis.

Med barn i bagaget av Gaby Gummesson
Eget förlag

Gaby Gummesson fortsätter med sin familjekrönika. Nu har det nämligen kommit en tredje bok med Emma Li och hennes familj, särskilt mor Anna och Emma Lis blivande man Erik. I ”Med barn i bagaget” kommer en ny person in på huvudarenan, barnet Adam. Allt händer i Rörum på Österlen under mitten av 1920 – talet.

Kyrkbyn och småorten Rörum ska inte förväxlas med Södra Rörum, inte heller med Norra Rörum.

I Rörum finns smultronställen som gården Djupadal, Kulla dansbana och idrottsarenan Åvallen. Prins Eugen har skapat flera målningar, från just Rörum.

I Rörum bor rölingar, liksom det på Kivik bor kivlingar och på Vik, vigare.

Emma Li arbetar flitigt för att familjen och släkten ska hålla samman och hon sköter hemmet med sin mor. Hon skapar klänningar, som hon säljer i sin ateljé till de som har pengar.

Livet ställer stora krav på henne och hon måste ständigt tänka på att de har mat för dagen. Dessutom måste hon bidra med överraskningar, för att familjen ska få någon ynka guldkant på tillvaron.

Barnet Adam kräver stor omsorg och hon ägnar mycket tid åt honom, mor Anna är ständigt där, som stöd och hjälp.

Erik, som i juletid blir hennes make, arbetar som murare och driver en äppelodling, som kräver all hans lediga tid. Han har dessutom hjälp av familjen för att klara högintensiva perioder i arbetet med frukten.

Men det är ändå detta med bristen på pengar, som kastar långa skuggor över allas tillvaro. Till detta kommer nålsticken från samhället, kyrkans fundamentalism, liksom omgivningens förtal och sladder.

De små människorna är som alltid ständigt utsatta, trots att de arbetar flitigt och gör sitt bästa för att familjen ska ha det bra.

Gaby Gummesson mejslar skickligt ut sina karaktärer och speglar väl i sitt lättsamma berättande, tidens anda och miljöns inskränkthet.

Det är Emma Li, som är den starka och den drivande personen och hon är även den som med temperament och iver håller omgivningens sladdertackor stången.

Men även Emma Li har drömmar, som hon vill förverkliga. Hon vill arbeta mera med sitt måleri och hon vill se världen, särskilt Paris. Erik är nöjd med det som är, mureriet och äppellunden. Hur nu detta går, får vi måhända veta i bok nummer fyra i serien, som kommer att ges ut under år 2024.

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

 

Det senaste från Litteratur

0 0kr