Berättelser om Lenin, kärlek och om att växa upp

Litteratur.

TRE BÖCKER.  Leslie Jamieson, Tove Folkesson och Catherine Merridale.

Gingarderoben av Leslie Jamison
Weylers (2017)

Prisbelönt debutroman om ensamhet, kärlek och empati. En dag under julen hittar Stella sin mormor, Lucy, så gott som livlös på köksgolvet. Stella förstår omedelbart att Lucy behöver hennes hjälp permanent och hon bestämmer sig för att ge upp sitt liv i New York för att stanna kvar och ta hand om sin döende mormor. Snart inser hon också att familjen har en hemlighet som dolts för henne genom åren. Hemligheten är den försvunna mostern Matilda, familjens svarta får, som gav sig av för många år sedan och som inte har hört av sig sedan dess.

Berättelsen tar sitt avstamp i Stellas sökande efter sin försvunna moster, som hon hittar, nedgången och alkoholiserad, på en trailercamp där hon håller på att supa ihjäl sig. Tilly, som mostern kallas, har levt ett hårt liv. Hon har under många år som alkoholberoende prostituerat sig och det är en illa sliten kvinna som Stella möter. Den empati som väckts hos henne under mormoderns sjukdom visar hon nu mot Tilly, och försöken att få mostern på rätt köl blir mer och mer en strävan att förbättra sin egen, Tillys och andra anhörigas situation.

Romanen är skriven ur två perspektiv, Stellas och Tillys, och valet av berättarteknik bidrar till att ge en tydligare bild av dem båda och det läge de befinner sig i. Läsaren blir också genom Tillys röst snabbt uppmärksam på det tröstlösa i Stellas strävan att få sin moster att sluta dricka. Genom Stella får man, om man är lite lyhörd, en förståelse för hennes vilja att vara sitt bästa jag oavsett resultat. Empati är något som kräver uthållighet och Stella är trots många brister en envis ung kvinna med sin omgivnings bästa i fokus.

Ginggarderoben är en sammansatt, välskriven och mångbottnad debutroman, som vittnar om den styrka som krävs av människor som vill både älska och bli älskade. En av årets mest intressanta romandebuter.

Lenins resa: vägen till revolutionen 1917 av Catherine Merridale 
Historiska Media (2017)

Lenins resa: en revolutionärs resa hem till Ryssland återskapad av Catherine Merridale. I april 1917 satte sig Vladimir Lenin, tillsammans med sin fru Nadezhda Krupskaja och ett trettiotal andra ryssar, på tåget i Zürich. Efter förhandlingar med Tyskland hade Lenin fått ett löfte om att resa genom Europa i en plomberad tågvagn, skyddad av beväpnad tysk militär. Syftet var att han skulle kunna ta sig till Petrograd och fullfölja sin uppgift som en av ledarna för den ryska revolutionen.

Resenärerna skulle på sin väg hem stanna ett par dagar i Sverige. De åt bland annat smörgåsbord på Hotell Savoy i Malmö innan de åkte vidare till Stockholm där de vallades runt av politiker och kulturpersonligheter. Under besöket i Stockholm fick Lenin träffa både sympatisörer och meningsmotståndare, och han hade också lite tid över till att ekipera sig på det kända varuhuset PUB vid Hötorget innan han reste vidare mot Finland.

Den brittiska historikern och specialisten på rysk historia, Catherine Merridale, har i Lenins resa, utgiven 2017 på Historiska Media, skickligt lyckats återskapa Lenins väg tillbaka till revolutionens Ryssland mitt under brinnande krig. Skildringen innehåller många intressanta ögonblicksbilder, och Catherine Merridale har även lyckats ge en inträngande analys av de djupa missförhållanden som låg bakom revolutionen och av de nya former av förtryck som uppstod under Stalins tid som diktator.

Detta är en mycket välskriven, spännande bok som ger en fullödig bild av det händelseförlopp som ledde fram till Lenins återkomst och skapandet av den nya sovjetiska staten. Att Catherine Merridale även skildrar de brister som ledde fram till dess fall bidrar med extra poäng för dem som vill förstå bakgrunden till det ryska samhällssystem som vuxit fram under Vladimir Putin. Medryckande läsning som rekommenderas alla som intresserar sig för europeisk historia.

Ölandssången av Tove Folkesson
Weyler (2017) 

Ölandssången. Tredje delen i Tove Folkessons trilogi om Kalmars jägarinnor. När Tove Folkessons debutroman Kalmars jägarinnor kom ut 2014 blev den en omedelbar succé bland både läsare och kritiker. Folkesson hyllades för sitt poetiska språk och sin totala tonsäkerhet i skildringen av ett utåtagerande flickgäng på gränsen mellan barndom och vuxenliv. Berättelsen utspelar sig i Kalmar, den småstad där Tove Folkesson själv växte upp, och skildringen av jägarinnorna som tacklar allt med hjälp av alldeles för mycket kajal och mascara har en starkt självbiografisk ton.

Det har även uppföljaren Sund som gavs ut året efter på Weyler förlag. Huvudpersonen Eva Zachrisson, som starkt påminner om Tove Folkesson själv, flyttar från Kalmar för att studera på arkitekthögskola, men hoppar av utbildningen. Hon prövar sig utan större framgång fram som poet och musiker i en ny värld som hon många gånger uppfattar som störande borgerlig. Hennes känsla av utanförskap håller på att leda henne in på helt fel väg, innan hon upptäcker den talang som kommer att hjälpa henne tillrätta i tillvaron.

Ölandssången är den tredje och sista delen om Eva Zachrissons resa in i ett vuxenliv som inte blir vad någon hade väntat sig. För att hitta tillbaka till sig själv och sin barndom söker Eva efter en turbulent tid i Stockholm upp släkten på Öland.

Besöket på ön blir inte mindre omtumlande och Eva får efter en tid hos sin mormor Stickan veta en hel del om sin släkt och om de människor som levt nära dem flera generationer tillbaka. Romanen är skriven på ett poetiskt laddat språk som för läsaren nära den öländska naturen och de människor som bott på ön i århundraden. Evas resa hem och de upptäckter hon gör knyter ihop trilogin, och Ölandssång är en elegant avslutning på en poetiskt laddad berättelse om en ung människas sökande efter en plats i livet.

ELISABETH BRÄNNSTRÖM elisabeth.brannstrom@opulens.se

Det senaste från Litteratur

Sommar: Stjärnan

KORTPROSA. En lördag eftermiddag i september hittade Erik Skogh en samling absurd

Sommar: Kurragömma

KORTPROSA. En lördag eftermiddag i september hittade Erik Skogh en samling absurd
0 0kr