Asta Olivia Nordenhof – med pricksäkert språk

Litteratur.
Asta Olivia Nordenhof. (Foto: Alexander Buk-Swienty.)

NOBELPRISKANDIDATER. “Hennes språk framstår för mig som fullständigt överrumplande pricksäkert. Hon är tveklöst ett geni, och kommer att få Nobelpriset redan 2052,” skriver Carsten Palmer Schale om Asta Olivia Nordenhof.

Enligt min ödmjuka mening ser vi i detta nu en kommande Nobelpristagare ta allt större plats i Danmark, Asta Olivia Nordenhof. Bara drygt 30 år gammal håller hon på att revolutionera inte bara den danska, utan även den europeiska litteraturen. Ändå ser man hennes namn sällan nämnas i svensk standardpress. Varför? Av samma skäl som man i snart 100 år förträngt den finlandssvenska –  för att inte tala om den finska – litteraturen?  

Hursomhelst läste jag Nordenhofs första dikter för ett decennium sedan. 2013. I och med diktsamlingen ”Det nemme og det ensomme” (”Det enkla och det ensamma”, Modernista 2015, översatt av Tom W-O Silkeberg). En diktsamling som med sin djupt personliga, kaxiga, nakna och kärleksfulla röst samt superprecist iakttagna bildspråk slog undan benen på den litterära offentligheten i Danmark, som inte har varit sig lik sedan dess. ”Det nemme og det ensomme” har även utkommit i Norge och USA och blev bland annat tilldelad Montanas litteraturpris.  

Nu håller hon – som Fosse – på med en septologi med fartygskatastrofen ”Scandinavium Star” som grund. 2020 publicerade hon sålunda den första delen av en planerad romanserie i sju delar om branden på just Scandinavian Star (“Penger på lommen”, utgiven på svenska av Norstedts 2021 under titeln “Pengar på fickan”). Hennes konkreta detaljrikedom minner om sent franskt 1800-tal, hennes mentalitet och känsla om en Tafdrup eller Lugn.

Asta Olivia Nordenhof föddes i Köpenhamn 1988. Hon utbildade sig i kreativt skrivande på Forfatterskolen i Köpenhamn, där hon numera (delvis) undervisar. För sin debutbok ”Et ansigt for Emily” (2011) fick hon Munch-Christensens debutantpris. Asta Olivia Nordenhof är sålunda inte bara ung, utan därtill mycket produktiv. Hennes språk framstår för mig som fullständigt överrumplande pricksäkert. Hon är tveklöst ett geni, och kommer att få Nobelpriset redan 2052.

ANVÄND DENNA!
CARSTEN PALMER SCHALE
info@opulens.se

Det senaste från Litteratur

0 0kr