Satoshis lilla gula

Global/Kultur
Foto: David Shares via Unsplash. Redigerat av Opulens

Decentralisering. “Lilla boken om Bitcoin. Frihet, finanser på lika villkor och en hållbar framtid” skrivet av The Bitcoin Collective och översatt av Linnéa Rosenbaum är ett lättläst, insiktsfullt och underhållande verk med radikalt viktiga budskap om hur framtiden kan komma att se ut rörande ekonomi och mellanmänskliga samspel. Boken är en introduktion till en värld där många av samtida institutioner som storbanker och korrumperade regeringar kommer tillhöra historien. 

Hösten 2008 blev det känt att det stora investerings- och bolånebanken Lehman Brothers hade kollapsat. Storbanken kom att bli världskänd och symbol för omoraliska beteenden i takt med den globala finanskrisen. För miljarder människor runt om i världen blev begrepp som inflation och stödpaket en del av vardagen. Samt att hela krisen i sig gjorde många både politiskt deprimerade och pessimistiska liksom fattiga och utsatta. 

Samtidigt som ett av det moderna historiens värsta ekonomiska katastrofer ägde rum pågick en spännande utveckling i motsatt håll,  som kom att bli känd först några år senare. En viss person, eller en grupp,  under det mystiska namnet Satoshi Nakamoto hade gjort och delat med sig sig white paper om en valuta kallad för Bitcoin. Så blev Bitcoin världens första “riktiga” etablerade kryptovaluta samt en motreaktion till storbankernas och regeringarnas moraliskt dåliga beteenden och centralistiska policyn.  

Bitcoins väldigt innovativa och revolutionerande berättelse finns nu beskrivet i boken “Lilla boken om Bitcoin. Frihet, finanser på lika villkor och en hållbar framtid”. Det som gör boken mer unik på bokmarknaden är framför allt följande. Dels att boken handlar om kryptovalutor och Bitcoins betydelse i vardagslivet som inte är ”allmänt kända”. Dels att boken är skriven av flera individer med bakgrund som visionära aktivister och entreprenörer som har både tekniska och sociala färdigheter som krävs för att förverkliga en monetär idé med fokus på frihet, rättigheter och mänsklighetens välstånd. 

Global Twitter

Follow Opulens Global on Twitter

Till en stor del kretsar boken kring kritiken och fördömandet av auktoritära styren,  centralistiska finansiella system och offentliga missbruk. Bland annat när det kommer till odemokratiska regeringar som i Venezuela som manipulerar med landets valuta men också centralbanker i demokratiska länder som USA som ägnar sig åt kvantitativa lättnader som resulterar i “socialism för de rika” resultat. Därför är bokens budskap att Bitcoin handlar om en global revolution där människor ska kunna leva utan förtryck samt ekonomiskt och politiskt missbruk. 

På det sättet inryms i boken mycket samtidskritik rörande allt från mänskliga rättigheter och jämställdhet till klimatomställningen och demokrati. Förutom mer teoretiska och politiska formuleringar finns det gott om fångande delar av boken med konkreta exempel på hur Bitcoin gör nytta för människor. Till exempel som i fallen med förtryckta kvinnor i Afghanistan.

Som läsare förstår man snabbt att Bitcoin är mycket mer än bara pengar eftersom utvecklingen handlar om en större och omfattande social förändring som involverar fler människor. Boken finns nu på svenska och rekommenderas varmt till den som brinner för personlig frihet, integritet och ekonomisk utveckling i den kommande mer postindustriella eran. 

Vladan Lausevic
VLADAN LAUSEVIC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om du tycker att denna artikel är intressant kan du stödja skribenten genom donationer via: 

Pay Pal — 

Seeds — vladanlausevic

Steemit — @lauvlad89

Skycoin — ZxjhWMJRbTNCRQzy5MekZzH4fhdWFCqBP8

Bitcoin 3HbxyDXE9MhNQ8RqsirqgYvFupQzh5Xby2

Swish — 0762345677

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Global