Noterat: Om att sträcka armen i vädret

Kultur.

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat

HEILANDE. Ida Karkiainen från Nedertorneå som är nyutnämnd civilminister attackeras just nu för att hon för drygt femton år sedan som tonåring sträckte upp sin arm, något som råkade fastna på bild. Den lite löjliga stormunge som medierna blåst upp kring detta skulle hon kunna stillna lika snabbt som effektivt genom att upprepa en replik från en teater i Köpenhamn under kriget som mina danska släktingar berättade för mig för många år sedan (kanske är den sann, kanske en vandringssägen).

Inför en festföreställning någon gång under de onda fem åren av tysk ockupation var salongen full av prominenser, på första raderna förstås nazisterna och deras medlöpare. Just innan ridån gick upp vandrade en yngling över scenen, stannade i mitten och höjde sin arm i vädret, i den vinkel som var den obligatoriska underdåniga och fäaktiga hälsningen till diktatorn i söder. Alla stelnade till – tills han högt och tydligt sade, innan han snabbt försvann ut i kulisserna: ”Så här högt hoppade min hund i morse!”

Ivo Holmqvist

LÄS FLER NOTISER

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

0 0kr