Jazzalbum med sagostämningar

Kultur.
Stockholm Jazz Orchestra.

JAZZ. Det finns över hela kompositionen en självklar enkelhet och ett direkt tilltal, skriver Bo Bjelvehammar om albumet Nature Spirits med Stockholm Jazz Orchestra. 

 

 

Stockholm Jazz Orchestra spelar sviten Nature Spirits av Peter Knudsen
Do Music Records

Inspirationen till Nature Spirits med Stockholm Jazz Orchestra kommer från en sagovärld, kreerad av John Albert Bauer (1882 – 1918).

Under sitt korta liv skapade Bauer ett eget landskap av sagor, magi och drömmar, i det levde troll, vättar, älvor, huldror och skogsrån.

I förtrollningens land finns ingen hotfullhet, där råder snarare en drömsk och en surrealistisk atmosfär. John Bauer arbetade i nationalromantikens anda, många minns för tid och evighet hans bilder, som prinsessan Tuvstarr vid tjärnen.

Jazzpianisten och kompositören Peter Knudsen tar med oss på en resa i gammelskogen med dess naturväsen. Till nationalromantiska stråk lägger Peter Knudsen drag av impressionism, allt inramas av jazz och skandinavisk folklore. Och sveps in i förföriska, trolska dimmor.

Det andra spåret på albumet – Dark Creatures of the Underground ger mig associationer till John Bauers död. Ångbåten Per Brahe förliste 1918 på Vättern, utanför Hästholmen, samtliga ombordvarande omkom, däribland John Bauer, hans hustru och deras son.

Peter Knudsen har i ett teamwork med Stockholm Jazz Orchestra skapat en unik helhet med stor närvaro.

Det är ett storband med ett flertal mycket starka röster och många spännande solister. Peter Knudsen får på ett bra sätt de grundläggande elementen jord, skog och vatten att rymma både rörelser och skepnader av saga och dröm. Det finns över hela kompositionen en självklar enkelhet och ett direkt tilltal.

 

BO BJELVEHAMMAR
bobjelvehammar@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

0 0kr