Höstens fetaste författarkväll

Kultur

KULTURSEN OPULENS. 9 författare, 2 boksläpp, 1 perfomancekollektiv och så dj samt bar. På lördag bjuder Opulens in till höstens fetaste litteraturafton i Malmö. En anmälan till gästlistan är obligatorisk för alla som tänker komma.

I våras startade vi Kulturscen Opulens. Magasinet och förlaget deltar ofta i olika kulturevenemang, från små lokala till Bokmässan i Göteborg, men under namnet Kulturscen Opulens ordnar vi också egna tillställningar. Litteraturen står i fokus men dessa kvällar har också inslag av konst, musik, filosofi, scenkonst och så vidare.

Efter att hållit till i Lund flyttar nu Kulturscen Opulens till Malmö. På lördag går startskottet för nypremiären och det blir en späckad kväll med flera författarframträdanden, dubbla boksläpp från Opulens förlag, dj och bar.

Böckerna vi firar är den nyligen utgivna diktsamlingen Fältstudier av Oscar Nilsson Tornborg samt Kvartetten, en nyintroduktion av danska Solvej Balle i översättning av Jonas Rasmussen, som precis lämnat tryckeriet. Kvällens moderator är Helena Lie, kritiker på Opulens magasin, poet och konstnär.

Kvällen hålls på Carbs studio (Idunsgatan 6, Malmö) och är upplagd i två block där boksläppen börjar kl. 17.00 och nästa block är kl. 19.00. Kolla gärna in Facebookevenemanget men glöm inte anmäla dig om du vill komma.

Medverkande:

LISA GIDLÖF (1985) Bosatt i Uppsala. Debuterade med prosalyriska boken Flickan på Vendels förlag våren 2018. Innan dess medverkade hon i Brombergs Blå blixt-antologi Ingen rök utan mareld 2017. Intresserar sig för teman såsom kvinnoblivande, kroppslighet och graviditet. Möt henne denna kväll i ett samtal med Helena Lie kring arbetet med boken och skrivandet.

OSCAR NILSSON TORNBORG (1977) Född i Göteborg och bosatt i Lund. Poet och skrivpedagog. Debuterade 2011 med diktsamlingen Vilse (FEL Förlag). Under kvällen kommer han att läsa ur diktboken Fältstudier som nyss släppts på Opulens förlag. Uppläsningen sker tillsammans med Lina Arvidsson som är författare, kassörska, skrivpedagog och estradpoet.

JONAS RASMUSSEN (1975) Bosatt i Lund. Svensk översättare (från danska) och författare. Debuterade som översättare 2007 och som författare 2008. Har översatt ett tjugotal titlar, främst lyrik , och utgivit 7 egna verk. Senast Eftervärlden (Trombone, 2017). Under kvällen kommer han och Solvej Balle att läsa ur nya boken Kvartetten (Opulens förlag).

SOLVEJ BALLE (1962) Flerfaldigt prisbelönt dansk författare. Debuterade 1986 med Lyrefugl (Lindhardt og Ringhof) och har utgivit ett tiotal titlar. Senast de två mikroböckerna Hvis och (Pelagraf, 2013). Hennes roman Ifølge loven utkom på svenska redan 1994 på Trevi Förlag under titeln Enligt lagens bokstav. Kvällens boksläpp Kvartetten blir en nyintroduktion av Balle till svenskan. Boken består av en samling mikroberättelser som Balle utgivit i Danmark under de senaste tjugo åren.

LINNÈA FONSECA (f.d ERIKSSON) (1984) Verksam i Malmö som poet, skrivpedagog och bibliotekarie. Debuterade 2011 med 4/9-08. Malmö. Buss nr 7. Gustav Adolfs torg-Centralen på FEL förlag. Arbetar med en undersökande poesi som rör sig mot bild- och ljudkonst. Till våren är hon aktuell med ny bok i turkosa serien på förlaget Chateaux. Kommer att läsa ur det pågående arbetet Mödr.

SOFIA ROBERG (1990) Bosatt i Malmö. Debuterade med Pärlemor på David Stenbeck förlag 2015. Har doktorandtjänst i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och kommer att läsa upp nyskrivna dikter denna kväll.

TEATER ONT– ett litterärt film- & performancekollektiv som består av Per Alvsten (1967) och Niklas Åkesson (1972). De har varit verksamma i över tio år och deltog bland annat i den offentliga konstmanifestationen Freakshow i Malmö. Under flera år drev de performancescenen Klubb ONT och de har uppträtt runtom i Skandinavien och Tyskland. Teater ONTs performancekonst är narrativ, koreografisk och interaktiv. Gestaltningen tar form i konfrontationen mellan scenrummet och åskådaren; den bygger på över-och underordning, marginalisering och hierarkier.

Per Alvsten är författare och scenkonstnär och för närvarande bosatt i Luxemburg. Niklas Åkesson arbetar på Skurups skrivarlinje och utkom 2014 med diktsamlingen Sokrates död (CLP Works).

DJ CRYBABY (Emma Therkelson) kommer dessutom att förgylla kvällen med musik.

 

Följ oss eller gilla artikeln:
Prenumerera gratis
Twitter
Instagram
RSS

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

Gå till Toppen