Global modetrend speglad i utställning

Kultur.
Modest fashion visas på Malmö museer. (Foto: Simon Norlin och Melissa Chin-Shin Zabihi)

MODEST FASHION. Modest fashion är en global modetrend i vår tid som rymmer allt från street fashion till haute couture. Susanne Liljedahl har i Malmö sett en aktuell utställning om fenomenet.

Modest fashion
Malmö museer
Utställningen pågår t. o. m. 23 november 2023

Interiörbild från utställningen “Modest fashion”. (Foto: Matilda Thulin.)

Modest fashion på Malmö Museer är knappast en särskilt modest utställning i meningen blygsam eller försynt, men kanske inte heller särskilt spektakulär. Jag ser en utställning som både skulle kunna kallas trendig och paradoxalt nog otrendig. Modest fashion är nämligen en global modetrend i vår tid som rymmer allt från street fashion till haute couture.

Modehus som Balmain och Dolce & Gabbana där stilen introducerats på senare år, dyker upp i mina tankar. Det framkommer att stilens essens ligger i personligheten. Den skiftar således utifrån bärarens bakgrund, livsåskådning, personliga stil och smak.

Kanske anknyter Modest fashion till fjärde vågens feminism och vad som kallas ” the pluri-empowerment factor”. Att vara en aktiv aktör i skapandet och iscensättandet av den egna identiteten även när det kommer till mode blir i varje fall en stark signal eftersom vi kanske inte är så fria i tanken som vi tror.

Utställningen är gjord av unga kvinnor i Malmö tillsammans med studenter från Tillskärarakademin. En del kläder är uppsydda helt nyligen andra nyshoppade från second hand men har stylats om.

Modest mode med inslag av denim. (Foto: Simon Norlin och Melissa Chin-Shin Zabihi.)

Om modet i västerlandet under många år varit väldigt avklätt och tight ser jag nu mycket av det mer påklädda. Ibland med löst sittande plagg. Så i den meningen är utställningen modest. ”Modest dressing” är kanske också ett sätt att värna om sin integritet.

Kläderna sammankopplas med utställningens naturtema. Och allt som allt blir en mångfaldig spotlight i färger, elegans eller sober eller mer casual framtoning.

Här visas exempelvis Wictoria Wemans ”Blomma av organza” med historiska referenser. ”En regnstorm i tyg” av Miresa Sania med pärlor och glas i akryl och Hanna Brams djupt mörkblå ”Fjärilens vackra vingar” med ljust fjärlistyg inuti. En symbol för mörkret och svåra tider, men även ett budskap om glädjen i att alla kan blomma.

Mer casual blir det i ”En influensers garderob” där kläderna är utlånade och stylade av Zaharaa ”Lucy” Almaliki. Ut ur garderoben kommer bland annat ”November Anne”,” Final boss” och ”Goosebumps”.

Olika huvudbonader inklusive otrendig hijab tycks numera bli en trend, och tydligen fungerar den utmärkt både till jeans och till en mera sober eller elegant framtoning. Snarare än förtryck, symboliserar hijaben här, i denna kontext, frihet.

ANVÄND DENNA Fr o m 2022Susanne Liljedahl
SUSANNE LILJEDAHL
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

0 0kr