Konstnärens död – eller hur AI tar över kreativiteten

Konst.
Illustration: Geralt/Pixabay.com
Illustration: Geralt/Pixabay.com

BILDVERKTYG. Mathias Jansson undersöker vad den nya generationen bildverktyg kan åstadkomma. Han reflekterar över hur bruket av artificiell intelligens kan komma att påverka konsten.

Jag erkänner. Jag är ganska duktig på att skriva texter, men teckna, där inser jag mina begränsningar. Jag kan avundsjuk titta på en femåring som ritar en häst mer realistiskt än vad jag kan åstadkomma som femtioåring. Men jag tänker visuellt och önskar att det hade funnits ett verktyg som tog min text och gjorde om den till en bild.

Bild skapad av Midjourney (beta) AI.
Bild skapad av Midjourney (beta) AI.

Tänk om jag kunde skriva: En zombie som målar en van Gogh i en simbassäng och fått en bild som den här.

Det är precis vad den nya generationens bildverktyg som använder artificiell intelligens kan åstadkomma. Bilden ovanför är nämligen skapad efter min text med hjälp av Midjourney ett av de nya spännande AI text-till-bild verktygen som nu finns tillgängliga på nätet och som kommer att revolutionera hur vi tänker kring kreativitet och bildskapande. Men först en kort bakgrund. Internet var från början ett textmedium, men så började vi att ladda upp bilder, mycket bilder blev det och frågan som då uppkom var: Hur ska man kunna söka bland alla dessa bilder? Ett sätt var att skriva en kort beskrivning till varje bild och berätta vad den föreställde, men det var ju både tidsödande och opraktiskt i längden, så det andra steget var att automatisera hela processen och lära en dator känna igen olika former och föremål på bilderna. Till slut blev bildigenkänningsalgoritmerna väldigt bra på att förstå vad som fanns på bilderna. Då fick någon idéen om nu en dator kan göra en textbeskrivning utifrån en bild, kan man då inte göra tvärtom, en bild utifrån en text, och så föddes idén om att skapa en AI som kunde göra bilder utifrån en text som användaren matar in.

Under de senaste åren har utvecklingen gått väldigt snabbt när det gäller text-till-bildverktyg. 2021 lanserades verktyget DALL E som skapade bilder med hjälp av text och under sommaren 2022 släpptes en ny förbättrad version. Ett annat verktyg är som sagt Midjourney som än så länge bara finns i en beta-version. Det enda som du behöver göra för att kunna skapa fantastiska bilder är att beskriva vad du vill skapa och i vilken stil(ar) den ska skapas i. Ska det vara ett hyperrealistiskt foto av en gurka som åker skateboard eller en häst målad av Monet som barn? Ett par sekunder senare presenteras din bild på skärmen. Bilden kan du sedan använda för att skapa nya variationer av samma tema eller skala upp den för att få mer detaljrikedom.

Om Monet som barn hade målat en häst så skulle den ha sett ut så här enligt Midjourney.
Om Monet som barn hade målat en häst så skulle den ha sett ut så här enligt Midjourney.

Samtidigt som AI tekniken har tagit stora kliv framåt när det gäller att vara kreativ, har en livlig diskussion uppstått på nätet om dessa bilder ska betraktas som konst och om dessa AI-verktyg med tiden kommer att ersätta olika kreativa yrken som illustratörer, serietecknare, grafiker och konstnärer. För bilderna är ofta så bra att de skulle kunna användas direkt i olika sammanhang och det är svårt att avgöra om de gjorda av en maskin eller en människa.  Bilderna skulle till exempel kunna användas till affischer, omslag till skivor och tidningar, illustrerar artiklar, eller skrivas ut och hängas på väggarna. Den brittiska tidningen The Economist använde till exempel Midjourney för att skapa omslaget till sitt juninummer i år.

Diskussionen om det är konst eller inte påminner lite om när fotografiet uppfanns i mitten av 1800-talet. En kamera kunde ju på ett ögonblick skapa en mekanisk avbild av verkligheten och ansågs i förra sekelskiftet som ett hot mot konsten och konstnären. Fotografen ställde ju bara upp kameran framför motivet och tryckte på utlösaren. Man behövde inte längre gå till en konstnär och sitta flera timmar för att få en bild av sig själv. Man kan ju hävda att det är människan som fortfarande väljer motivet och bestämmer när utlösaren ska tryckas ner och därför är delaktig i processen, men det är ju ändå kameran som skapar själva fotografiet. Midjourney fungerar på liknande sätt, du väljer vilka ord som AI:n ska skapa bilden utifrån, men du är själv inte delaktig i hur själva bilden skapas.

Fotokonsten är idag erkänd som en konstform och det kommer troligen AI-konsten också att bli i framtiden

Att du kan mata in en text och få en bra bild, betyder inte automatiskt att bilden återspeglar vad du tänkte på eller vill förmedla till betraktaren. Du kan visserligen få en bra grund att arbeta vidare med och ny inspiration, men jag tror de flesta kreativa människor själva vill vara med och bestämma det slutgiltiga resultatet. Man ville inte överlåta all sin kreativitet åt en AI utan själv vara med att justera och forma bilden. Därför ser många AI:n som ett verktyg, ett mycket bra och kreativt verktyg, men man tar sedan bilderna som den skapar vidare till ett bildbehandlingsprogram för att forma dem så att blir precis som man vill ha dem, eller placera in dem i ett större sammanhang och koncept.  För även om man blir väldigt imponerad av bilderna som skapas av AI-verktygen blir man snart också medveten om att det finns en viss enhetlig stil i flödet. Det kan bero på algoritmens utformning, vilka bilder AI:n har tränats på, eller helt enkelt de texter som användarna matar in.

Midjourney och andra AI-verktyg kommer knappast att ta död på konsten eller konstnärens roll. Dagens samtidskonst handlar för det första inte så mycket om att måla tavlor och skapa bilder, utan mer om koncept, relationer och idéer, som gestaltats i många olika medier och så långt har AI:n ännu inte utvecklats att den kan göra den typen av konst. Däremot kommer AI:n att precis som kameran och andra tekniska uppfinningar att användas av konstnärer för att utforska, experimentera och tänja på mediet.

Fotokonsten är idag erkänd som en konstform och det kommer troligen AI-konsten också att bli i framtiden. Midjourney och DALL E kommer att bli värdefulla nya verktyg för att skapa nya bilder och inspirera människor att skapa nya intressanta koncept inom konsten eller bara prova sig fram att vara kreativ med bilder.

MATHIAS JANSSON
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Konst

Konstverk av Channa Bankier.

”NUHETEN 2”

TIDSKOMMENTAR. Konstnären Channa Bankier kommenterar läget just nu, med en egenhändig bild
0 0kr