Konsthistoria i den virtuella världen

Konst/Kultur.
Collage: Opulens. Bildkälla: Pixabay.com

KONST OCH TEKNIK.  Mathias Jansson berättar om hur ny teknik används för att ge betraktaren en fördjupad kontakt med konsthistorien.

 

 

Den holländska konstnären Rembrandt van Rijn är ett bra exempel på hur konsthistorien tagit klivet in i den digitala världen. Mauritshuis museet i Haag har producerat AR-appen Rembrandt Reality där man har återskapat Rembrandts berömda målning Doktor Tulps anatomilektion i 3D. AR (Augmented Reality, eller översatt till svenska- förstärkt verklighet) är den teknik som mobilspel som Pokemon Go och andra appar använder för att till exempel lägga på ett kattansikte på ditt ansikte i mobilkameran. AR lägger helt enkelt på extra lager på verkligheten som du ser i din mobilkamera. Tekniken kan också användas för att placera ut konst i ditt vardagsrum.

MATHIAS JANSSON
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Konst

0 0kr