En förolämpning mot verkligt förtryckta konstnärer

Konst.
Skulpturen “Head” av Kristian von Hornsleth, från Danmark, är ett av de verk som ställs ut i den polska utställningen Political Art. Hans verk fungerar också som “skyltdocka” för utställningen på Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Arts webbsajt.

POLITISK KONST. Att säga att ”idén bakom utställningen är att visa att Polen är ett fritt land, där man kan kritisera alla, också eliten” blir en direkt förolämpning mot alla konstnärer som utsatts för verkligt förtryck i sina hemländer, menar Ida Thunström, som reflekterar kring den polska utställningen Politisk Konst, som vi tidigare uppmärksammat i Opulens.

Så är konstens integritet åter i blåsväder. Utställningen Politisk Konst äger rum på Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Art (CCA) i Warszawa i höst. Den har blivit starkt kritiserad ända ifrån dag ett, ifrån många håll, bland annat Sveriges. Utställningen visar 27 konstnärer från flera olika länder, alla utvalda för att de mött restriktioner i sina hemländer, och alltså fått sin frihet att yttra sig ”inskränkt”. Två konstnärer ifrån Sverige är inbjudna: Lars Vilks och Dan Park, den förstnämnde populär i högerpopulistiska kretsar, den sistnämnde med mer eller mindre reella kopplingar till högerextrema och antisemitistiska rörelser. Detta upprör många i svenska kulturmedier.

IDA THUNSTRÖM
ida.thunstrom@opulens.se

 

Ida Thunström är konstnär. Vid sidan av sitt konstnärskap har hon regelbundet varit aktiv som konst- och litteraturrecensent och publicerat konstrelaterade texter för olika tidningar, främst kulturmagasin. Ida kommer ursprungligen från Stockholm och är verksam både inom och utanför Sverige.

Det senaste från Konst

0 0kr