Den självisolerade konstnären

Konst
Bild: Pixabay.com.

CORONAKULTUR. Mathias Jansson reflekterar över isoleringen som fenomen i konsten. Ett aktuellt ämne i en tid av karantän och restriktioner.

 

CORONAKULTUR. Covid-19 verkar vi få dras med under en längre tid. I Opulens skriver vi givetvis om effekterna på samhället men också utifrån andra infallsvinklar om viruset. På den här sidan samlar vi de mer renodlade kulturartiklar som publiceras med anledning av pandemin.

Vi föds ensamma, vi lever ensamma, vi dör ensamma, för att citera den amerikanska filmregissören Orson Welles. Så varför tycker vi då att det är så svårt att vara ensamma och isolerade? Kanske ger Welles oss svaret i den berömda scenen i filmen Citizen Kane som han både skrev manus till, regisserade och spelade huvudrollen i.

MATHIAS JANSSON

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Konst

Vrede och vanmakt

KONST. Channa Bankier fortsätter att formulera sina känslor inför den pågående pandemin