”Konsten är livets träd och vetenskapen dödens”

Existentiellt/Kultur
Collage: C Altgård / Opulens. Bildkälla: Pixabay.com

PSYKISK OHÄLSA. Kanske är det här som vår tids medikalisering börjar bli begriplig och den eventuella framtiden riskerar att aldrig mer inspireras av fritänkande själar som William Blake. Om någon med en annorlunda blick eller på ett spektrum kommer få utrymme och inflytande på framtidens utveckling är det knappast de fattiga, utan mer sannolikt teknikmiljardärer som strävar efter makt och kapital, skriver Nette Wermeld Enström.

Han hånades av sin samtid och hans magnifika tryckplåtar med strofer som ”kör din plog över de dödas ben” såldes som skrot när han dog. Dödsboet hade inte ens råd med en gravsten. Englands feministiska och frihetliga bilddiktare William Blake (1757-1827) är vid sidan av Shakespeare en av de mest inflytelserika konstnärerna någonsin. Hade han behandlats bättre om han hade levt idag? Hade han ens överlevt?

NETTE WERMELD ENSTRÖM

Nette är frilansande skribent, statsvetare, socialantropolog och socialarbetare inom socialpsykiatrin. Hon växte upp i hälsingeskogarna men bor numera på västkusten. Däremellan har hon levt på dussintalet platser i flertalet länder på tre kontinenter. Hon har varit allt från servitris i Andalusien till solidaritetsarbetare i Amazonas.

Det senaste från Existentiellt

Se människan!

AKTUALITET. Begreppet Ecce homo myntades för långt över tvåtusen år sedan och
Gå till Toppen