En godisklassikers död

Underskruvat.

Mums-Mums har dömts till döden och vreden växer. (Collage: Igor Wombolowski / Opulens)
Mums-Mums har dömts till döden och vreden växer. (Collage: Igor Wombolowski / Opulens)

MUMS-MUMS. Efter 90 år ska Mums-Mums gå i graven.  Jesper Nordström begrundar godisklassikerns död.

Hade det varit bättre om vi ätit mer Mums-Mums? Kanske till och med lika ofta som vi bokmalar lånar något enormt smalt ut biblioteksmagasinet bara för att öka bokens utlåningsstatistik, för att undvika att den blir utgallrad. Till exempel Maurice Maeterlincks sagor, som den om bilar som blev drakar. Kommer Sverigedemokraterna nu äntligen visa vad de menar med kulturell kanon? ”Det är sossarnas fel som släppt in för mycket arabiskt godis i Sverige”.

Mums-Mums du ädlaste av svenska fröjder, du vakttorn i natten mot bögig snobbchoklad från Belgien, ack du tronar på fornstora dar, med snabb sockerkick inför ännu ett avstämningsmöte i kommunal verksamhet. Mums-Mums as in mammor, mammor? Du ärevördiga kitt i kvinnors sockersugs-livspussel. Nu är du död och Björn Söder gråter över denna godisklassikers död precis som han begrät sillamackans frånvaro på Malmöfestivalen.

#mumskollaps #svärjechåklad #spikifoten

JESPER NORDSTRÖM
jesper.nordstrom@opulens.se

Jesper Nordström är kulturskribent med inriktning på litteratur och idéhistoria, med särskilt intresse för modern poesi och tysk prosa. Han har även gjort resereportage från Berlin och Köpenhamn med inriktning på arkitekturhistoria.

Det senaste från Underskruvat

0 0kr