Den livsfarliga bäddsoffan

Underskruvat.
Montage: Opulens.

LEVNADSLOTT. Rolf Karlman berättar den märkliga historien om hur en finsk fackföreningspamp mötte sitt öde i en svensk bäddsoffa.

Bäddsoffor skördade sina offer under en tid. I sitt allra första nummer från 1958 varnade tidskriften Råd & Rön för livsfarliga bäddsoffor. Dessa farliga tingestar behandlades även i musikaliska sammanhang. Trubaduren Olle Adolphson skrev i ett benådat ögonblick den ekivoka ”Sängen” och vad som kan hända där: “Något drogs till som man skjuter ett spjäll/ Det var någon som röck i ett snöre/ Sängen for plötsligt ihop med en smäll/ 0ch jag gjorde ett jättelikt kast/ För sent, för vi satt redan fast”

I Olle Adolphsons sång kom kärleksparet undan med livet i behåll. I ett annat och allvarligare sammanhang kom emellertid bäddsoffan också att figurera med betydligt allvarligare följder. Den finske fackföreningsmannen Eero Antikainen (född 1906) växte upp i en fattig familj i Norra Savolax. Han gjorde facklig karriär och valdes 1949 till andra ordförande för Finlands Fackförbunds Centralorganisation (FFC). Två år senare blev han invald i riksdagen för Socialdemokraterna och ytterligare tre år senare blev han FFC:s ordförande.

Antikainen var en betydelsefull politiker på 1950-talet. Han organiserade Finlands enda generalstrejk 1956. Han var minister en kortare period. Han blev sedan direktör för en organisation som ordnade semesterresor för arbetare.

Reso AB ägde flera hotell, bland annat Hotell Bromma i Stockholm. Hotellet invigdes 1957 och hade 143 rum och 232 bäddar. Rummen var utrustade med bäddsoffor. I januari 1960 anordnar Reso en konferens för systerorganisationer i finska arbetarrörelsen.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

Välj om du vill ha nyhetsbrevet sex dagar i veckan eller på måndagar.
Anmäl dig

En finsk delegation skulle anlända för en konferens i januari 1960. Den finska delegationen avreste den 26 januari från Helsingfors. Delegationens ledare var direktören Eero Antikainen. Själva konferensen äger rum den 28 januari på Hotel Malmen på Götgatan, Södermalm. Efter avslutad konferens blir det middag och kraftig alkoholförtäring. Det finska sällskapet anländer med taxi till Hotell Bromma kl 02.30.

Då Antikainen inte dyker upp i hotellobbyn på morgonen för hemresan till Helsingfors tillkallas hotellets chef Sven Karlsson. Man går till Antikainens rum och uppmärksammar en del märkligheter. En nyckel sitter i utsidan på dörren, badkaret är till hälften fyllt. Bäddsoffan är igenslagen. Den bryts upp med två kofötter och en naken mansperson, Antikainen, ligger död med ryggen mot soffans bakstycke.

Hotelldirektören Karlsson kallar på läkare och polis. Polisutredningen kom fram till följande: Antikainen hade fällt ned bädden och försäkrat sig om att spärren var på plats, men hade i sömnen med foten eller med lakanet eller filten utlöst spärranordningen och bädden hade slagit igen.

Det förekom dock en del alternativa teorier om dödsfallet. Det spekulerades i att Antikainen som visste att USA:s underrättelsetjänst, CIA, skickade pengar till hans organisation i syfte att bekämpa det starka kommunistiska partiet i Finland fallit offer för något politiskt mord.

Fler olycksfall inträffade med denna modell så bäddsoffan kom senare att förbjudas.

ROLF KARLMAN
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Underskruvat

0 0kr