Viktigt med bra däck på din bil

Sponsrat.
Foto: Andrea Piacquadio

Oavsett vad du har för typ av bil, så ska det sitta på korrekt däck för säsongen. Rätt typ av däck är viktigt för både säkerhet och prestanda. Från sommardäck till vinterdäck, och från budgetalternativ till premiummärken, det finns många faktorer att överväga när du köper nya däck. Därför ska vi ta och dyka ner i världen av däck för att hjälpa dig med vad det är du behöver tänka på.

Sommardäck och vinterdäck

Enligt lag så ska du byta däck efter säsong, så att du har sommardäck på under sommaren och vinterdäck under vintern. Du bör säkerställa att de däck du har fortfarande går att använda, annars kan det vara läge att köpa nya. Du hittar bra däck hos Däckvaruhuset om du behöver investera i nya däck!

Sommardäck

Sommardäck är utformade för att ge optimal prestanda under varma förhållanden och på torra eller våta vägar. Deras gummiblandning är vanligtvis hårdare än vinterdäck för att ge bättre grepp på varma ytor. Deras mönster är också utformade för att avleda vatten och minimera risken för vattenplaning. När du köper sommardäck är det viktigt att tänka på dina körförhållanden och kraven på väggrepp och komfort.

Vinterdäck

Vinterdäck är speciellt utformade för att prestera bra i kalla förhållanden, snö, och is. De typer av vinterdäck som finna är dubbade vinterdäck, odubbade vinterdäck av nordisk typ samt odubbade av europeisk typ. Vinterdäck utan dubbar kallas även för friktionsdäck. Ett helt nytt vinterdäck har ett mönsterdjup på 9–10 mm. Tänk på att du för att få ett bra grepp under vinterväglag bör ha minst 5 mm mönsterdjup på dina vinterdäck. Är de under detta så är det dags att byta!

Däckmärkning

Varje däck är vanligtvis försedd med en rad olika märkningar som ger viktig information för dig som ska använda dem. Först och främst finns tillverkarens namn och produktnamnet, samt däckets dimensioner. Om du ser en märkning som 195/65 R16 indikerar den första siffran däckets bredd på dess bredaste punkt i millimeter. Den andra siffran, till exempel 65 i detta fall, representerar däckets höjd i förhållande till dess bredd, angiven i procent. Bokstaven “R” betyder att det är ett radialdäck, och siffran 16 står för fälgdiametern.

Utöver detta har varje däck en märkning som anger den rekommenderade maximala hastigheten som däcket är avsett för. Andra viktiga märkningar inkluderar belastningsindex, vilket anger det maximala belastningskapaciteten för däcket, samt serienummer och tillverkningsdatum.

Det finns också ytterligare märkningar som kan förekomma på däck. Om du ser bokstäverna “M & S” på ditt däck, indikerar det att det är avsett för användning under vinterförhållanden, där “M & S” står för “Mud and Snow”. Dessutom kan ett däck vara märkt med “XL” eller “EL”, vilket står för “extra load”, vilket betyder att däcket är konstruerat för att hantera högre belastningar vid ökat däcktryck.

Budget vs. premium

Budgetdäck är vanligtvis mer prisvärda men kan kompromissa med prestanda och hållbarhet. Å andra sidan erbjuder premiumdäck oftast överlägsen prestanda, längre livslängd och bättre hantering, men till en högre kostnad. Det är viktigt att balansera dina behov och budget när du väljer mellan dessa alternativ.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.