Tips för att hantera stress

Sponsrat.
Foto: Robin Higgins

Stress är en fysiologisk och psykologisk reaktion på situationer som kroppen och sinnet upplever som överväldigande eller ett hot. Man undrar ofta hur vi ska hantera stress bättre. Det finns många sätt att hantera stress och minska den vardagliga stressen. Med det snabba tempot på jobbet och i hemmet kan det ibland kännas lönlöst att försöka hitta en lugn stund eller ändra små rutiner för att minsta stressen. I den här artikeln går vi igenom några tips och tricks för hur man hanterar stress.

Sov tillräckligt många timmar

Höga stressnivåer kan leda till seriös sömnbrist, därför är det otroligt viktigt att få tillräckligt med sömn varje dag. Så hur många timmar bör man sova varje dag? Studier visar att ett dagligt genomsnitt på åtta timmars sömn avsevärt minskar stressen genom att ge kroppen tillräckligt med tid för att fullkomligt återhämta sig. Denna standard av daglig sömn bör kompletteras med tidig sömn när det är möjligt. Studier visar att kroppen tenderar att ställa om och maximerar aktivitet när man sover före midnatt. Dessutom är en liten tupplur mitt på dagen ett bra sätt att sova bort stressen.

Skriv ner det som stressar dig

Detta trick fungerar mer ofta än inte. Skriv ner vad du känner när stressen tar över, vad stressar dig? Hur triggades din stress? Om du inte skriver dagbok kan du göra en lista (likt en matlista) där du listar alla saker som stressar dig, sedan ska du läsa igenom listan och se vad du kan kryssa. Till exempel; Min chef var otrevlig, jag brände middagen, min telefon gick sönder. Då tittar du alltså på listan och nästa steg här är att skriva ner en lösning. Så din telefon gick sönder? Okej, finns det någon som kan låna dig en mobil tills du köper en ny? Om svaret är Ja så kan du kryssa ”min telefon gick sönder”. Detta är ett sätt att bryta ner stressen för att hitta källan till vad den egentliga anledningen till stressen är. Det kan vara så enkelt som att du inte fick I dig tillräckligt mycket mat den dagen och din kropp signalerar då att något är fel.

Skaffa en hobby som hjälper dig slappna av

Om du är en person som slappnar av så fort du startat Candy crush på telefonen så ska du se efter andra typer av underhållning som kan hjälpa dig att slappna av en liten stund. Det finns massor med appar som hjälper en att släppa dagen och gå I autopilot en stund. Det handlar alltså om att ändra hur vi aktivt reagerar på vår stress, ibland kan den vara paralyserande och då behöver vi en prompt som ändrar vår aktiva stress. Vissa gillar att spela på casino utan konto för att kanske åka på en fin vinst och ta en efterlängtad semester medan andra gillar att ta en joggingtur I skogen. Det är alltså de saker som du upplever som ”kul” som kan hjälpa dig att stressa mindre.

Våga säga nej

Det är inte så lätt att säga nej och det är oftast I vår natur att vilja hjälpa till om någon frågar. Är man någon som inte är bra på att säga nej så kan det sluta med att man bara fyller på en redan överfyllda dag och man säger Ja till allting. Man ska aldrig säga Ja till något man egentligen inte har tid för eller inte vill göra. Det är okej att säga nej, det enda som sker när du säger Ja till något du inte vill göra är att det ofta leder till stress och ångest vid en senare tidpunkt. Planera dina dagar och ge endast bort öppna luckor, detta är ett bra sätt att sätta gränser med de I din omgivning och för dig själv att lära dig att sätta ditt välmående I första rummet. 

Med allt detta sagt så är det faktiskt nästan omöjligt att helt undvika stress, det är naturligt att uppleva negativa känslor. Ingen mår bra hela tiden, vi är bara mänskliga efter allt så se till att ge dig själv en välförtjänad paus när du behöver, stå på dig och sätt din mentala hälsa först. Det handlar om att hitta verktyg som fungerar för dig som individ och verkligen försöka att implementera dessa när du känner stressen bubbla upp.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.